Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
27
28
29
30

Debussy és a jazz – Nagy János interjú

2019. december 28.

Újévi koncertre készül Nagy János, mégpedig a 2018-ban megjelent „Jazz De Lune” című lemezének anyagával. A vendége ezúttal, a Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergely zongoraművész lesz.

A Várkert Bazár ad otthont január 3-án 19 órakor ennek a kivételes Debussy-estnek. A különlegessége az lesz, hogy nem csak a Nagy János trió lép fel, hanem a Free Style Chamber Orchestra is.

Nagy Jánost kérdeztem a koncertről.

 • MagyarJazz: Tudjuk, hogy Debussy, a francia impresszionista zseni nagy hatással volt a jazzre. 1900 körül a ragtime zenével találkozott, és ezt első klasszikus zeneszerzőként, be is építette a zenéjébe. Mi az, ami téged Debussy felé irányított?
 • Nagy János: Régóta szeretem Debussy zenéjét, Frankie Latoval 2012-ben készítettünk egy lemezt Classic in Jazz címen, már azon is szerepeltek Debussy darabok átiratai. A zenéjében rejlő szabadság, sokszínűség, változatosság fogott meg igazán.

 

 • MagyarJazz: Mennyire áll közel a meghívott művészhez a jazz-zene nyelvezete? Vagy inkább ti mentek a klasszikus zene felé? Tudjuk, hogy Frankie Látó is a komolyzenéből indult, ahogy te magad is.
 • Nagy János: A Trión kívül a koncerten Bogányi Gergely zongoraművész és a Free Style Chamber Orchestra játszik még. Bogányi Gergely az eredeti darabokat fogja eljátszani a koncerten, mi a Trióval és az FSCO-val pedig a feldolgozásokat. A FSCO-ban vannak olyan muzsikusok, akik inkább a klasszikus zene felől jönnek, de az évek alatt elsajátították a jazz-zene nyelvezetét. A művekben nincs műfaji keveredés. A mi feldolgozásainkban egyértelműen 21. századi jazz hangzik fel.

 

 • MagyarJazz: Felmerül a kérdés, hogy egy zenekarvezető, aki zongorista, miért pont egy másik zongoristát, zongoraművészt hív meg a koncertjére? Mire számíthat a közönség? Két zongora is lesz a színpadon?
 • Nagy János: Bogányi Gergellyel régóta ismerjük egymást, néha felmerült már valamiféle közös projekt gondolata, de igazából ez az album adta erre a lehetőséget. A lemez felvétele közben megmutattam neki a már elkészült darabokat, Ő is javasolt párat, amik aztán felkerültek az albumra. Eközben határoztuk el magunkat erre a koncertre.

 

 • MagyarJazz: A „Jazz de Lune” lemezeden csak két számban szerepel a nagyzenekarod. Január 3-án az egész koncerten a színpadon fog maradni?
 • Nagy János: Miután a lemezen játszik egy-két bevezetőt a Free Style Chamber Orchestra, ezért arra gondoltam, az élő bemutatóra áthangszerelem a művek egy részét erre a formációra, így szinte az egész koncerten közreműködnek.

 

 • MagyarJazz: Mesélnél egy kicsit a jövő évi terveidről?
 • Nagy János: A következő félévben kisebb európai turnéra megyünk a Trióval, készülök László Attila koncertjére a MÜPA-ban és májusban Mózes Tamarával a Zeneakadémiai koncertünkre.
  Folytatom Improvizációs kurzusaimat, aminek az érdekessége lesz jövőre, hogy a kurzusok után kisebb lakáskoncerteket tartunk, először január 24-én a Trióval.

 

Köszönöm.

 

Fellépők:

Bogányi Gergely – zongora
Nagy János – zongora
Frankie Lato – hegedű
Joubert Flóra – dob, ütőhangszerek


Lantos Zoltán – hegedű 
Csonka Gábor – hegedű
Kézdy Luca – hegedű
Haraszti Krisztina – brácsa
Probay Valéria – cselló
Pozsár Eszter – fuvola
Gordon Teodóra – klarinét
Zsemlye Sándor – szaxofon
Blaskó Mihály – fagott
Berdisz Tamás – dob, ütőhangszerek
Frey György - basszusgitár