fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

„Az albumot édesapám emlékének ajánlottam, aki egy igazi angyalföldi srác volt.” - Blues from Angelland

2019. október 16.

Pernye András-díjas jazzgitáros zeneszerző, Halper László lemezbemutatóra készül a hétvégén. Az „Electric Angelland” album után, most a „Blues from Angelland” című lemezzel rukkol elő a Jimi Hendrix életmű jazzes intepretálója.

Akik a Halper Quintetet alkotják, Halper László – gitár, Kollmann Gábor – szaxofon, Fekete István – trombita, Kosztyu Zsolt – basszusgitár, Sramkó János – dob. Ők fognak október 20-án fellépni a Budapest Jazz Clubban. Ám az albumon csatlakoztak hozzájuk vendégművészek is, mint  Eddie Gomez, Randy Brecker, Angus Bangus Thomas, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, Horváth Kornél, Ric Toldon, Solti János, Angus Bangus Thomas, Lattmann Béla, Póka Egon.

A megjelenő lemezről és a koncertről kérdeztem Halper Lászlót.

 • MagyarJazz: A lemezen minden szám saját szerzemény. De ugye jól hallom a rövid változatokból, hogy van köze Jimi Hendrix zenéjéhez?
 • Halper László: Tudatosan nem volt ilyen szándékom, de miután nagyon szeretem Jimi Hendrix zenéjét, stílusát azt hiszem, mindennek van hozzá köze, amit csinálok.

 

 • MagyarJazz: Miért a „Blues from Angelland” címet kapta a lemez?
 • Halper László: Két éve felkértek egy jazztörténeti előadás-sorozat megtartására. Az erre való felkészülés során elővettem a jazztanszakos jazztörténet füzeteimet. A tanszakon Friedrich Károly tanította nekünk ezt a tantárgyat egészen fantasztikusan. Az egyik füzetbe írtam bele annak idején ezt a lemezcím ötletet. Olyan 22 éves lehettem, amikor ezt kitaláltam, most 52 évesen megvalósítottam (nem kapkodtam el…). Az ötlet alapját természetesen az adta, hogy angyalföldi vagyok. Az albumot édesapám emlékének ajánlottam, aki egy igazi angyalföldi srác volt – itt született, itt élt, és szegény itt is halt meg.

 

 • MagyarJazz: Hogyan vettétek fel a számokat a külföldi zenészekkel? Voltak érdekes szituációk felvétel közben? Mennyiben más, ha a felvétel élesben történik vagy ha később kell belekeverni egy-egy vendég játékát az anyagba?
 • Halper László: A számokat először a Qunitettel vettük fel, és ehhez játszottak hozzá a vendégzenészek. Nagyon érdekes folyamat, amikor a rájátszásokkal „fel lesz öltöztetve” egy kompozíció. Teljesen új lehetőségeket ad a hangszereléshez - amit amúgy is nagyon szeretek csinálni. Nagyon érdekes volt, hogy Szakcsi Lakatos Béla – aki szerintem minden idők legnagyobb magyar jazzmuzsikusa – olyan hihetetlen profizmussal játszotta fel a szólóját, hogy azt vissza sem kellett hallgatnia, hiszen biztos volt benne, hogy az tökéletes – és természetesen zseniális lett a szóló.

 • MagyarJazz: Összesen 11 szám került a lemezre. Mesélnél pár szót róluk?
 • Halper László:
  1. Boxes:
  Ebben Eddie Gomez bőgőzik, és ebben játszotta azt a fantasztikus billentyű szólót Szakcsi Lakatos Béla.

  2. Wednesday:
  Ebben szintén Gomez bőgőzik, és játszik benne egy fantasztikus szólót is. Fekete Pisti barátom egy gyönyörű trombitaszólóval színesítette a kompozíciót.

  3. Tip-Top Funk:
  Ebben a számban Angus Bangus Thomas basszusgitározik, aki pályája során olyan nagy muzsikusokkal játszott, mint Miles, Buddy Miles, John Mayall. Én a Culture Kings nevű formációjában játszottam vele a 90-es évek közepén. Tony Lakatos megtisztelt azzal, hogy játszott egy frenetikus szólót ebben a számban, és Ric Toldon barátom perkázik benne, akivel már a Culture Kingben is együtt muzsikáltunk.

  4. Sydney Sunset:
  Ezt a számot Sydney-ben írtam, amikor a nővéremet látogattam meg. Akkor ismerkedtem meg Orszáczky Jackie-vel és John Scofieldel is. Scofield 3 koncertet adott akkor Sydney-ben (én persze mind a hármon ott voltam). Ezt a számot Horváth Kornél fantasztikus ütőhangszeres játéka egy teljesen más dimenzióba helyezte. Kollmann Gábor játszik benne egy gyönyörű szép szaxofonszólót.

  5. Little Steps:
  Ebben a számban is Eddie Gomez bőgőzik és Fekete Pisti nagyszerű szólót játszik.

  6. Old School Funk:
  Ezzel a számmal a 70-es évek funky zenéjét szerettem volna megidézni. Kollmann Gábor nagyon erőteljes szólót játszik benne.

  7. Scottish Field:
  Ennek a számnak egy szójáték a címe. Biztosan lesznek, akik rájönnek, hogy mi az.

  8. New Song:
  Ez a lemez legfrissebb kompozíciója, ezért is adtam ezt a címet neki. Fekete Pisti ebben a számban is remek szólót játszik.

  9. Blues from Angelland:
  Ez a lemez címadó szerzeménye. Ezt a számot már nagyon régen írtam, és már akkor is arra gondoltam, hogy milyen klassz lenne egyszer Póka Egonnal felvenni, aki az egyik kedvenc basszusgitárosom. Most ezen a lemezen ennél még több is összejött, hiszen az egyik kedvenc dobosom, Solti János is megtisztelt játékával, és Randy Brecker játszott rá egy fantasztikus trombitaszólót.

  10. Silentium:
  Ennek a számnak Hunyadi Laci barátom adta a címét. Ha esetleg valaki meghallgatja ezt a számot, rögtön rájön, hogy mi a címben a poén. Ebben a számban is Eddie Gomez bőgőzik, akinek a játékától szinte repül a swing. Kollmann Gábor barátom játszik benne egy nagyszerű szólót.

  11. Somewhere, Sometime:
  Ez a kompozíció a CD záróakkordja. Kicsit kilóg a sorból, mert ennek felvételekor akusztikus gitáron játszottam, és rajtam kívül csak két nagyszerű vonós hallható – Samu Enikő hegedül és Jánosházi Péter csellózik. Az ő játékuk hallható a Sydney Sunset című számban is.

 

 • MagyarJazz: A Budapest Jazz Clubban vasárnap mire számíthat a közönség?
 • Halper László: Ezzel a quintettel nagyon szeretünk együtt játszani. Azt hiszem, hogy a többiek nevében is mondhatom, hogy nagyon jól érezzük együtt magunkat zeneileg és emberileg egyaránt. Élőben természetesen szabadabb improvizációkkal bontakoznak ki a szerzeményeim, sok lehetőséget adva egymás játékának lereagálására.

 

 • MagyarJazz: A „Blues from Angelland” című lemez hol érhető el? Felkerül majd a nagy zenemegosztó oldalakra is?
 • Halper László: Természetesen felkerül majd ezekre az oldalakra, és a weboldalamon keresztül is elérhető halper.hu.

 

https://www.bjc.hu/programok/eloado/halper-laszlo-quintet-blues-from-angelland-lemezbemutato/ 

A lemezfelvétel során Halper László néhány részletet megosztott a kedvelőivel: