fbpx

David Sanborn a SopronDrumon – Interjú Horváth Kornéllal

2022. július 02.

Csütörtöktől, azaz július 7-étől világsztárok érkeznek Sopronba. 2020 után újból az eredeti tematikával, hosszúságban tartják meg a SopronDrumot. 10 és 90 év közötti zenekedvelőket várnak a programokra idén is.

A nyugati határszélen, az idén már ötéves fesztivál idén újra négynapos ünnepet tud szervezni. Tavaly David Friedman vibrafonos és Robben Ford - Bill Evans Quartet volt, idén pedig David Sanborn és Stanley Jordan lesz a sztárvendég.

A július 7-től 10-ig tartó fesztiválról a SopronDrum művészeti vezetőjét, Horváth Kornélt kérdezem.

 

  • MagyarJazz: 2020 márciusában kérdeztelek utoljára a SopronDrumról, amikor még reménykedtünk benne, hogy pár hét alatt minden rendeződik, a Covidtól hipp-hopp megszabadulunk, és az élet megy tovább a maga rendjén. A múlt évben már meg tudtátok - igaz rövidebben - rendezni a fesztivált, és idén végre a 2020-as ígéretet tudjátok teljesíteni, a maradék két világsztár is megérkezik a két évvel ezelőtt meghívottak közül. Ragaszkodtál hozzá, hogy ők jöjjenek, akiknek anno a koncertjei elmaradtak? Ugyanolyan formációval lépnek fel nálatok?
  • Horváth Kornél: Igen, ezt így terveztük, hogy a 2020-as program valósuljon meg most 2022-ben, természetesen az eredeti formációkkal.

 

  • MagyarJazz: Idén is lesznek mesterkurzusok, ez is hagyomány már a SopronDrumon. Miért tartod ezt fontosnak? Kik tartanak kurzusokat idén?
  • Horváth Kornél: A SopronDrum eredeti célkitűzése, hogy a világ legjobb ütőhangszeres művészeit látjuk vendégül. A mesterkurzusok szervezésével próbáljuk segíteni a fiatal magyar ütőhangszeres generációt, és bízom benne, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagodnak a résztvevők.
    Idén a Strasbourgi Zeneakadémia tanárai Emmanuel Séjourné és Sylvie Reynaert adnak klasszikus nagyzenekari ütőhangszeres kurzust, illetve Billy Kilson  - David Sanborn Band dobosa tart bemutatót.

 

  • MagyarJazz: Idén is két helyszín ad otthont a négynapos rendezvénynek?
  • Horváth Kornél: Az oktató előadásoknak és a vasárnap délutáni ütőhangszeres koncertnek a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központ ad otthont, a többi eseményre pedig egy csodálatos és nagyon különleges helyszínre, a Fertőrákosi Barlangszínházba várjuk a közönséget.

 

  • MagyarJazz: A fesztivál fontos küldetésének tartod, hogy a fiatal magyar ütősök bemutatkozási lehetőséget kapjanak. Idén kik lépnek fel?
  • Horváth Kornél: Igen, a fesztivál egyik legfontosabb feladata, hogy a fiatal ütősgeneráció is bemutatkozási lehetőséget kapjon. Idén a budapesti Zeneakadémia és Konzervatórium, illetve a Győri Zeneművészeti Főiskola és Konzervatórium növendékei lépnek fel. Érdekesség, hogy a vasárnap délutáni koncerten közösen fogják előadni a kurzust tartó Emmanuel Séjourné - Double Concerto for Marimba and Vibraphone című szerzeményét.

 

  • MagyarJazz: Nem mindegyik nap lesz jazzkoncert, de rögtön az első nap egy érdekes formáció lép fel. A Lakatos Ablakos Dezső-díjas dobos, Szabó Dániel Ferenc triója. A kakukktojás a Győri Filharmonikus Zenekar, akik pénteken állnak színpadra. Hogy esett rájuk a választás?
  • Horváth Kornél: Az ösztöndíj nevét hallva, örömmel gondolok vissza, hogy a 2000-es évek közepén ötletgazdaként és aktív szervezőként sikerült létrehozni a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjat. Az évek során számos fiatal tehetséges jazz-zenész részesült ebben a megtiszteltetésben, így Szabó Dániel Ferenc is. Ő a fiatal dobos generáció egyik nagy ígérete, ezért is kapott meghívást a Fekete-Kovács Kornél - Bartók Vince - Szabó Dániel Ferenc alkotta jazztrió a fesztiválra.
    Idén előszőr olyan szimfonikus nagyzenekari művek is felcsendülnek a Barlangszínházban, ahol az ütőhangszerek domináns szerepet játszanak. Gershwin, Bernstein és Kodály művek mellett érdekesség, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar ütős szekciója egy Emmanuel Séjourné művet is eljátszik.

 

  • MagyarJazz: A hétvégén, július 9-én érkezik meg Stanley Jordan Sopronba, aki különleges gitározási technikájáról híres. Nem először játszotok együtt. A nemzetközi zenekar mire készül a soproni koncerten?
  • Horváth Kornél: A Stanley Jordan Quartet mind a négy tagja, zeneszerzőként is bemutatkozik a koncerten. Ezenkívül, Mozart, Debussy és Bartók átdolgozások is szerepelnek a programban.

  • MagyarJazz: Vasárnap zárjátok a SopronDrumot, mégpedig a hatszoros Grammy-díjas szaxofonossal, aki 2020-ban is a zárókoncertet adta volna.
  • Horváth Kornél: David Sanborn egy jazzlegenda, óriási öröm, hogy megtisztel bennünket a produkciójával. Biztos vagyok benne, hogy az egyedülálló és kivételes koncerthelyszín, egy plusz inspirációt nyújt majd neki és zenekarának, lenyűgöző koncertre számítok.

  • MagyarJazz: Egy kicsit hadd kérdezzelek a saját projektjeidről is. Visszaállt minden a megszokott ütemre? Milyen fontosabb koncertre készülsz?
  • Horváth Kornél: Szerencsére már visszaállt minden a megszokott kerékvágásba, így a nyár nagyon mozgalmasan alakul. Közvetlenül a SopronDrum után, július 12-én Valladolidba, Spanyolországba utazunk a Stanley Jordan Quartettel, majd augusztus végén Angliában játszunk a Rye Jazz Fesztiválon, majd Londonban a Ronnie Scott’s Jazz Clubban.
    Közben itthon Dés László Produkciójával turnézunk, illetve koncertezek Zoránnal és az Orosz Zoltán Quartettel.

 

SopronDrum
2022. július 7-10.

2022. július 7., 18:00
Bartók Vince – Fekete-Kovács Kornél – Szabó Dániel Ferenc Trió

2022. július 8., 20:00
Győri Filharmonikus Zenekar

2022. július 9., 20:00
Stanley Jordan Quartet

2022. július 10., 16:30
Emmanuel Séjourné / Sylvie Reynaert / Bartók Konzi Beat

2022. július 10., 20:00
David Sanborn Acoustic Band

 

További információ: http://soprondrum.com/

 

 

Fotó: SopronDrum FB

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005