fbpx

Zeneszerző és Hangszerelő verseny – interjú Kollmann Gáborral

2021. szeptember 27.

A Zeneszerzős és Hangszerelő versenyt a Magyar Jazz Szövetség kétévente rendezi meg a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével, melynek hagyományát ők teremtették meg László Attila támogatásával.

A versenyen például indultak ma már befutott zeneszerzők is, mint Oláh Szabolcs, Subicz Gábor, Kovács Linda, Pozsár Máté.

Legutóbbi versenyen, melyet 2018 őszén rendezett a Szövetség, Hofecker Dániel, Szabó Illés és Varga Dániel nyertek.

Kollmann Gábort kérdezem a nemrég megrendezett Jazz Combo versenyről és a következő hónapra kiírt Hangszerelő versenyről.

  • MagyarJazz: Először a múlt hétvégén történt Jazz Combo versenyről kérdeznélek. Nagyon erős volt idén a verseny. Minek köszönhető szerinted ez? Mint zenekar és big band vezető, szoktad figyelni ilyenkor utánpótlás szempontjából is a versenyeket?
  • Kollmann Gábor: A verseny elején el is mondtam, hogy a 2000-es évek közepén indult verseny első időszakában, illetve az elmúlt 6 évben nagyon erős a színvonal. A magyar jazz oktatás eredményessége ezeken a versenyeken mindenképpen megfigyelhető. Több oktatási intézményben is jelentős sikereket tudhat magáénak az ott folyó szakmai munka, ezen a területen jó irányba és töretlenül fejlődik a jazz-zene sorsa Magyarországon. Természetesen felkeltik a figyelmemet a fiatalok között az új tehetségek, de a koncertező zenekarok világába való beilleszkedés egy későbbi, újabb tanulási folyamat eredménye.

 

  • MagyarJazz: A Zeneszerző és Hangszerelő verseny miben tér el a Combo versenyektől, ahol ugyancsak kell saját kompozíciót bemutatni?
  • Kollmann Gábor: Abszolúte más a szempont rendszer és a verseny lefolyása is. A Zeneszerző és Hangszerelő verseny egyértelműen a megírt, kottákban alakot öltő muzsika versenye, melyet egy professzionális zenekar ad elő, míg a combo verseny a zenekarok versenye. Ez utóbbinál az összjáték, az egyedi megszólalás és megformálás, az egységes gondolkodás a fő szempontok, itt a kompozíció csak egy ösztönző elem a jelentkezésnél, és külön díjjal honorálja csak a zsűri.

 

  • MagyarJazz: Látható a bevezetőben felsorolt nevekből, hogy akik jelentkeztek, azóta már valamelyik big banddel készítettek albumot. Kinek és miért ajánlod a nevezést?
  • Kollmann Gábor: Mindenkinek ajánlom a nevezést, akinek vannak szűnni nem akaró zenei ötletei, intuíciói. A big band a jazz-zene nagy formációja, de már az oktett létszámától kezdődően lehet beadni kompozíciókat, hangszereléseket, nem kell tudni bánni 13 fúvós szólammal, ez nem kritérium. Természetesen nagy öröm azt látni a későbbiekben, hogy az itt induló fiatal muzsikusok elhivatottsága később nagyzenekari lemezekben ölt végső formát.

 

  • MagyarJazz: Hogyan történik a verseny?
  • Kollmann Gábor: A verseny két kategóriája:
    • zeneszerzés
    • hangszerelés.

      Egy pályázó kategóriánként egy-egy művet nyújthat be:
      Zeneszerzés kategóriában pályázni csak olyan (az artisjus-hoz bejelentett), saját kompozícióval lehet, amely egy évnél nem régebbi, sem rádió-, sem televízió felvételen nem rögzítették, és semmilyen hanghordozón nem jelent meg.
      Hangszerelés kategóriában csak magyar szerző darabjára írt hangszereléssel lehet pályázni. Ebben az esetben a kompozícióra egyéb megkötés nincs, de a hangszerelésre az előző kategória kritériumai érvényesek.

      A versenyművek hossza: minimum 5 perc, maximum 10 perc.

 

  • MagyarJazz: Mik a követelmények a nevezésnél?
  • Kollmann Gábor: 

A versenyműveket bemutató zenekarok összetétele

    • minimum oktett (pl. 5 fúvós, 3 ritmushangszer; 4 fúvós, 4 ritmushangszer),
    • maximum big band lehet (lsd. a mellékelt BJO hangszer összeállítást) .               

Nevezési díj 3.000,- Ft szerzeményenként.

A nevezési díj befizethető átutalással a Magyar Jazz Szövetség számlájára: OTP 11706016-20452595, illetve személyes leadás esetén készpénzben a helyszínen.

A pályázatok benyújtásának módja: 

A versenyműveket professzionálisan írt partitúra formájában két példányban; másolt, transzponált szólamokkal egy példányban (esetleg demo anyaggal) együtt kell lezárt borítékban beadni. 

A pályaműveket név nélkül, jeligével ellátott borítékban kell benyújtani, melyen fel van tüntetve az is, hogy a versenymű mely kategóriában indul (zeneszerzés vagy hangszerelés, vagy esetleg mindkettő).

A partitúrán és a szólamokon kívül mellékelni kell egy jeligével ellátott lezárt normál méretű borítékban a versenyző adatait (név, lakcím, telefonszám, e-mail cím, születési év).

A boríték tartalmazzon egy nyilatkozatot a versenyzőtől, amely szerint a zeneszerzés kategóriában saját műről van szó, ill. mindkét kategóriában a benyújtott pályamű egy évnél nem régebbi, sem rádió, sem televízió felvételen nem rögzítették, és semmilyen hanghordozón nem jelent meg.

  

  • MagyarJazz: Nagyon rövid a határidő a jelentkezésre. Október 15. postai úton, október 20. személyesen a BJC-ben. Mikor derül ki, kik jutottak a döntőbe? Mikor lesz a döntő?
  • Kollmann Gábor: Az elmúlt másfél év nehéz helyzeteket okozott a rendezvények szervezésében. A Magyar Jazz Szövetség igyekszik behozni lemaradását, így még az idei évben szeretnénk utolérni magunkat az elmaradt rendezvények tekintetében, ez okozza a szoros menetrendet.
    Az október 21-én tartandó zártkörű válogatás eredményét kihirdetjük, közzé tesszük honlapunkon és a Facebook oldalon a döntőbe jutott jeligéket.

    A műveket a verseny döntőjében 2021. október 30-án 11:00 órakor a Budapest Jazz Orchestra adja elő a Budapest Jazz Clubban (1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7.), majd a zsűri értékelése után a díjnyertes darabok elhangzanak a díjátadó ünnepségen.

 

  • MagyarJazz: Milyen jutalmakat osztotok ki?
  • Kollmann Gábor:

Díjak:            

legjobb kompozíció:
I.       350.000,- Ft

II.     250.000,- Ft

III.   150.000,- Ft

        legjobb big band hangszerelés    150.000,- Ft

        legjobb combo hangszerelés       100.000,- Ft   

 

  • MagyarJazz: Végül hadd kérdezzelek meg, milyen fontosabb koncertjeid lesznek a Budapest Jazz Orchestrával?
  • Kollmann Gábor: Köszönöm kedves kérdésedet, nagy feladatokat kaptunk az őszre. Október 6-án első ízben adunk nagykoncertet Gájer Bálinttal, a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Október 9-én Peter Erskine & BJO Gála koncert kerül megrendezésre a 25 éves Jubileumi Dobos Gálán, Cegléden. Október 24-én pedig Schreck Ferenc kedvenc darabjaiból ad koncertet a BJO a Budapest Jazz Clubban. Október 30-án pedig Zeneszerző és Hangszerelő verseny élő koncert, ugyanitt. Köszönöm a beszélgetést!

 

További információ: https://hunjazzfed.com/palyazatok/151-versenyfelhivas-zeneszerzo-es-hangszerelo-verseny-2021

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
27
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005