Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V

Jazz is Freedom! Jazz is Life! / Nagykanizsán is ünnepeltek a Nemzetközi Jazz Napon

2019. máj. 04.

Nagykanizsán hatodik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Jazz Napot. Ennek helyszíne immár harmadik éve a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó, az a hely, ahol a '70-es évek elején kibontakozott a helyi jazz-élet. A hagyományoknak megfelelően idén is volt kísérő rendezvény, ahol Goór Gábor fotográfus mutatkozott be. Az est csúcspontjaként a Borbély-Dresch Quartet adott koncertet. A dél-zalai város ezzel ismét csatlakozott az UNESCO által életre hívott világméretű jazz-ünnephez.

A jaZZanatok#2 elnevezésű kiállításmegnyitóján a Borbély-Dresch duó rögtönzött produkcióját hallhatták az érdeklődők. Goór Gábor egy kanizsai informatikai cégnél dolgozik, emellett hivatásos sajtófotósként a Kanizsai Kulturális Központnak, a jazzma.hu és a fidelio.hu zenei online magazinoknak küld fotókat, cikkeket. A rangos Kanizsai Fotóklub tagjaként önálló és csoportos kiállításokon is részt vett. Jamie Cullum-mal és Gregory Porterrel készült interjúi mellett több hazai jazz eseményről is írt beszámolót. Elsősorban nagykanizsai, veszprémi, budapesti és debreceni jazz rendezvényeken készült fotóit állította ki. A paravánokon Al Di Meola, Greg Tardy, Amina Claudine Myers, Kurt Elling, Roscoe Mitchell, Jamie Cullum és Gregory Porter képviseli a nemzetközi mezőny javát. A hazai sztárok közül Oláh Kálmán, Dresch Mihály, Szőke Nikoletta, Fábián Juli. A kanizsaiak közül az Egyesült Államokban letelepedett Farkas Norbert bőgős fotója is helyet kapott. A kiállítást Halász Gyula jazzkutató, a Magyar Jazz Szövetség tagja nyitotta meg, aki a jazz koncert előtt a Nemzetközi Jazz Nap történetéről, valamint annak küldetésében foglaltakról osztotta meg gondolatait. Ekkor tolmácsolta dr. Beke Árpád üdvözletét. Beke Árpádhoz kötődik az 1972-ben létrejött jazz klub, aminek egyik kezdeményezője és működtetője volt. A kanizsai jazzfesztiválok létrehozásában is elévülhetetlen érdeme volt - emelte ki Halász Gyula. A hamarosan 80. évét betöltő jazz-dokiról egy külön írásban emlékezünk meg.

A 130-150 fős közönség régi ismerősként várta a hazai etno-jazz egyik legjobb formációját. Ahogyan azt többen elmondták, kíváncsiak voltak arra, hogy miként fér meg két dudás egy bandában. A Borbély-Dresch Quartet tagjai több alkalommal léptek fel Nagykanizsán, többek között a nagykanizsai jazz fesztiválokon, a Cserfő JazzLand-en, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A felfokozott érdeklődés megmutatkozott abban is, hogy Bécsből, Budapestről, Kaposvárról és valamennyi zalai városból érkeztek érdeklődők a Nemzetközi Jazz Napra. A koncerten Borbély Mihály és Dresch Mihály kompozíciói hangzottak el. Nagyon egységes, magas színvonalú előadás volt, ahol a szerzeményekben erős népzenei hatások domináltak. Borbély Mihálynál a délszláv és balkáni hatások, míg Dresch Mihálynál elsősorban az erdélyi népzene jazzbe emelése tűnt fel. Aki ismeri a két szaxofonos életútját, annak ez evidens, hiszen mindketten népzenei formációkban is gyakran szerepelnek. A jazz és a népzene fúziója náluk elválaszthatatlan forrásként szolgálnak. Ez jött le a koncertről is, ahol a „Körbe-körbe”, valamint a régebben megjelent „Te+Te” CD anyagából állították össze a repertoárt. Persze új szerzemények is elhangoztak, mint például „C-Moll” ballada, ami Dresch Mihály szerzeménye. A combóban Borbély Mihály szaxofonokon és basszusklarinéton, Dresch Mihály szaxofonokon és fuhunon, Horváth Balázs nagybőgőn és G. Szabó Hunor dobokon játszott.

Az est folyamán a Nemzetközi Jazz Nap hazai szervezőinek jóvoltából élő közvetítésre is sor került.  Ezen felül az operatőri munkát felvállaló Szentes Lászlótól és Gajáry Csabától megtudtuk, hogy a YouTube összefoglaló mellett egy koncertfilmet is készítenek. A koncert végén Halmos Ildikó, a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó igazgatója ajándékozta meg a zenészeket, míg Halász Gyula bejelentette, hogy jövő évben is megrendezik a Nemzetközi Jazz Napot, ami hasonlóan az eddigiekhez - támogatóknak köszönhetően - ingyenes lesz az érdeklődők számára.