Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
4
10
18
20
26
27
28
29
30

Hétfőtől kötelező a maszk a klubokban is

2020. november 02.

Segítsük hétfőtől a klubokat azzal, hogy betartjuk az új előírásokat. Eddig is kötelező lett volna a maszk olyan helyeken, ahol nem volt éttermi szolgáltatás, az ajtóban kint is volt mindenhol a figyelmeztető tábla, de ettől függetlenül kevés helyen tudták betartatni az előírást.

A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot - jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Az új szabályok november 2-ától, hétfőtől lépnek életbe.

 • A szigorítás értelmében a szórakozóhelyen, vendéglátóüzletekben, illetve a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk viselése, amelyet kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni.
 • Az üzemeltetőnek kell intézkednie arról, hogy aki felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, az ne vehesse igénybe a hely szolgáltatását.
  A rendőrség a szórakozóhelyekre, a vendéglátóhelyekre és a sportrendezvényekre kiterjesztett maszkhasználati kötelezettséget saját hatáskörben ellenőrizheti, és joga van arra is, hogy szabályszegés esetén intézkedjen az adott hely bezáratásáról.
 • A maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot úgy kell viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.
 • 1 millióra bírságolhatják a szabályszegőket, miközben "az elkövetés" helyének számító üzletet, illetve a helyiséget ideiglenesen akár egy évre is bezárhatják.
 • Amennyiben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján a maszkhasználati kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, akkor
  • a) figyelmeztetést alkalmaz,
  • b) 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy
  • c) az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.
  • A maximum 1 milliós bírságot és a legfeljebb egyéves bezárást a kereskedelmi hatóság együtt is elrendelheti. Ez a kereskedelmi hatóság a hétfőtől hatályos kormányrendelet szerint a rendőrség is lehet, így az is lefolytathat ellenőrzéseket és alkalmazhatja a fenti jogkövetkezményeket is.

 

Remélhetőleg ez a Facebook poszt csak vicc a szabályok elkerülésére: "Természetesen étel-, italfogyasztás alatt nem kell maszk! Holnaptól kezdődően minden este, minden asztal vendégünk egy kis adag sós mogyoróra - kérjük osszátok be ott tartózkodásotok ideje alatt!"

 

Forrás: MTI, 2020. október 29.

 

Fotó: Irk Réka