fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V

Közös koncerten a Kanizsa Big Band és Borbély Mihály

2020. október 26.

A Vendégségben a Kanizsa Big Band-nél sorozat részeként újabb koncertre került sor október 24-én Nagykanizsán, a Honvéd Kaszinó tükörtermében. A meghívott vendégművész ezúttal Borbély Mihály (szaxofonos, klarinétos, zeneszerző), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára volt. A másfél órás pazar műsor összeállítója a Kanizsa Big Band vezetője Vámos Béla volt.

A fennállásának 15 éves évfordulóját ünneplő zenekar idei évben tervezett programjait szinte teljesen lenullázta az idei járvány - mondta bevezetőjében Vámos Béla. Az együttes vezetője rövid visszatekintőjében vázolta a Kanizsa Big Band működésének történetét, majd bemutatta az est vendégét, Borbély Mihályt. A járványhelyzetre való tekintettel a jegyeket csak elővételben és korlátozott számban lehetett megvásárolni. Ez és a kötelező maszkviselés azonban nem riasztotta el a jazz iránt érdeklődő közönséget. Így a szokásoknak megfelelően telt ház várta a fellépőket.

A koncert nyitányaként az On Green Dolphin Street, majd a híres Benny Goodman-Chick Web-Edgar Sampson szerzemény a Stompin’ at the Savoy következett. A folytatásban az Island Girl és Joe Zawinul sikerszáma a Birdland hangzott el. A szólókat Borbély Mihály (szaxofonok), Buzsics László (gitár), Boda Marci (zongora), Sifter Dániel (szaxofon) játszotta, de egy számban a jelenleg mesterszakot végző Cseke Dániel (szaxofon) is szólózott.

A jazz gyöngyszemeiből a Just Friends is újonnan került a repertoárba. Ahogyan azt megszokhattuk a Kanizsa Big Bandnél a műsorblokkba mindig illesztenek egy-egy latinos, funky-s vagy jazz-rockos feldolgozást is. Teszik ezt azért is, mert a zenekar tagjainak életkora több évtizedet fog át, más-más zenei múlttal és ízléssel. A húszas korosztálytól a hatvanasokig minden generáció képviselteti magát az együttesben. Persze a világklasszisok megkerülhetetlenek minden jazz-zenész számára. Így aztán nem tekinthető véletlennek John Coltrane Moment’s Notice szerzeményének a koncert programjába való beemelése. Vámos Béláék azért minden koncerten tudnak meglepetést okozni. Most Fekete-Kovács Kornél-Hajós András szerzeményét a Jégszambát adták elő, amit Fekete-Kovács Kornél hangszerelt és a Modern Art Orchestra előadásában vált ismertté. Ennek az előadásához a fiatal énekesekből álló Cantiléna kórust hívták segítségül, akik lámpaláz nélkül ügyesen adták elő a Jégszambát. Na, és a Feeling Good?  Kinek Nina Simone, másnak Michael Bublé előadása jut az eszébe, de ez mindenképpen sikeres lezárása volt a koncertnek. Gondoltuk naivan. Aztán a ráadás számban még egy különlegesség a Mr. GK. Kit is rejtene mást ez a monogram, mint a virtuóz Gene Krupa dobost. Mike Carubia zeneszerző ezzel a számmal tisztelgett a híres big band vezető Gene Krupa előtt. A hálás közönség pedig 2020. október 24-én a Kanizsa Big Band és Borbély Mihály előtt emelt kalapot!

Fotó: Halász Gyula
Nagykanizsa, Honvéd Kaszinó, 2020. október 24.