Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
3
7
10
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

"Több új szerzeményt most hallhat először a közönség." – interjú Antal Gáborral

2020. szeptember 12.

A 2016-ban alakult Antal Gábor Trió nagyszabású koncertre készül a MOMKultban szeptember 17-én.  Az energikus játékáról híres trió vendége ezen az estén, a különleges és egyedi hangú énekesnő, Szőke Szandra lesz. A zenekar az áprilisban elmaradt koncertjét pótolja csütörtökön.

MagyarJazz: Hogyan jött létre a közös formáció Szőke Szandrával?

Antal Gábor: A zenekarral első sorban instrumentális zenét játszunk, de szerettünk volna nyitni a vokális műfajok felé. Így jutott eszembe Szőke Szandra, akivel korábban még személyesen nem találkoztunk, de többször hallottam énekelni. Kiváló énekes, dalszerző és dalszövegíró. Nagyon szeretem a hangját és a zenei világot, amit képvisel. Örültem, amikor elfogadta a meghívást a közös zenélésre. Eredetileg csak egy-két dalra gondoltunk, de olyan jól működik a közös alkotás a zenekarral, hogy most már rendszeresen együtt koncertezünk az Antal Gábor Trió feat. Szőke Szandra formációval.

 

MagyarJazz: Hogyan telt a karanténidőszak a zenekar életében?

Antal Gábor: Az elmúlt időszak sok nehézséget, de azért örömöt is hozott magával. Sok koncertünk marad el, de azért a karantén időszakot igyekeztünk aktívan tölteni. Új ötletek, dalok születtek. Online formában küldtük egymásnak a zenei gondolatainkat és így alakultak, formálódtak a művek.

 

MagyarJazz: Milyen felvételek készültek az utóbbi időben?

Antal Gábor: A karantén alatt készült el az első Szandrával közös felvételünk, a „Mr. Mobster”, amelynek Szentgallay György (basszusgitár) írta a zenéjét, Szőke Szandra (ének) a szövegét. Molnár Mátyás (dob) és jómagam (zongora) pedig hozzátettük a lüktetést és a harmóniát. A felvétel egyik különlegessége, hogy mindenki otthon, de profi körülmények között rögzítette a saját szólamát. Szandra egy remek videóklipet készített a dalhoz.

Nemrégen jelent meg egy újabb felvételünk „Glass” címmel, melynek Szandra írta a szövegét, én a zenéjét. Ezt a szerzeményt a SoundCam Productions Stúdióban rögzítettük egy session videóklip formájában. A Mr. Mobster és a Glass c. dalokat Józsa Örs keverte és masterelte a SoundCam Productions Stúdióban.  

MagyarJazz: Hogyan készülnek a számok? Mi az improvizáció szerepe? Hogy működik a közös alkotás?

Antal Gábor: A közös alkotás nagyon jól működik. Az elmúlt néhány hónap alatt, melynek nagy része a karanténidőszak volt, egy teljes új lemezanyag készült el.
A zenekarban mindenki ír számokat. Ezeket együtt csiszolgatjuk, alakítjuk. A próbákon sokat improvizálunk, és ezeket hangfelvételen rögzítjük. Nagyon hasznosnak tartom, mert így bármikor visszahallgathatjuk a spontán jött jó ötletek. 

 

MagyarJazz: Mi várható a MOM-beli koncerten szeptember 17-én?

Antal Gábor: Nagyon készülünk erre a koncertre. A zenekarhoz megszokottan saját dalainkból merítünk. Több új szerzeményt most hallhat először a közönség. Az ősbemutató mindig nagy élmény egy zenekar életében. Szőke Szandra lesz a vendégünk, így az instrumentális számok mellett eljátsszuk legújabb közös dalainkat is.

 

MagyarJazz: Mik a tervek a következő évre? Lemez, lemezanyag, külföldi turné?

Antal Gábor: A jövő évben szeretnénk megjelenni egy új lemezzel, melyen vokális dalok is szerepelnek. Ezen dolgozunk jelenleg. Remélem, hogy a következő évben már a helyzet engedni fogja a koncerteket. Terveink között szerepel egy turné a Balti államokban. A hazai koncertjeink mellett több nemzetközi fesztivál meghívást kaptunk, amelyeknek szeretnénk eleget tenni, ha a helyzet is engedni fogja. Nagyon bízom benne!

 

MagyarJazz: Milyen eredményeket ért el a zenekar? Milyen díjakat nyert versenyeken?

Antal Gábor: Amiket kiemelnék:

Hangvilla Díj – Veszprém (2019)
Amersfoort Laureate Jazz-World verseny – Különdíj Hollandia (2018)
NKA Hangfoglaló Program – támogatott zenekar (2018)
Jazz in the Park Nemzetközi Verseny – Kolozsvár (2017): 1. díj
Magyar Jazz Szövetség – Jazz Combo Verseny (2017): Különdíj

 

Koncert: MoMKult, 2020. szeptember 17., 19:30

További információ: https://momkult.hu/programok/antal-gabor-trio-koncert/
https://hu-hu.facebook.com/events/470600240533231/