Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
4
10
18
20
26
27
28
29
30

Jazz a nagy víz partján

2019. július 20.

A Dunakanyar pazar panorámájú városa, Nagymaros korábban Szabados György lakóhelyeként, öt éve a szellemiségét őrző Adyton zenei együttlétek helyszíneként ismert a jazz számára. A 80 éve Budapesten született Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző, zongoraművész 38 évet élt a fővárostól vonattal háromnegyed óra alatt elérhető településen, ahol ez a nyár új lehetőséget nyitott meg az élő zene kedvelői előtt.

A tényekhez tartozik, hogy a Duna-part központi helyén fekvő, mediterrán hangulatú Piknik Manufaktúrában is zajlik az élet hétvégeken: az alternatív zenék között a hónap első szombatjain Grencsó István vezetésével a tábor látogatói közül kikerülő, változó összetételű formációkat hallgathatnak az érdeklődők. Onnan néhány kőhajításnyira, látvány tekintetében a legjobb ponton, a visegrádi várral átellenben található új helyszín. A korábbi Panoráma bisztróból tulajdonos- és koncepcióváltással V4-re keresztelt, emelt szintű szolgáltatást és csodás kilátást nyújtó, még próbaidőszakban üzemelő helyiség tágas terasza szinte kínálja magát a zenére. Bizonyára ez hívta létre a jórészt helyi zenebarátok által kezdeményezett, spontán módon szerveződő zenés estéket.

 

A sort július 5-én Oláh Kálmán kvartettje nyitotta akkora érdeklődés mellett, hogy még a korlátokon is ültek. Lachegyi Máté triójának fellépése július 19-én egybeesett az immár huszadik évébe lépett Misztrál fesztivál első napjával. A diplomás jazz-zongorista igazán otthonosan érezheti magát a környéken; szülei korábban Szokolyán laktak, ahonnan a szomszédos Verőcére költöztek. Édesapja ismert zenész: a régizene szakértőjeként furulyán és blockflötén játszó, a népzenében és az improvizatív zenében is jártas Lachegyi Imre.

 

Corona: ezzel a névvel lépett fel előző este Budapesten az Opus Jazz Clubban Lachegyi Máté triója, amelyben a litván Uldis Vitolis bőgőzik és a német Clemens Lotz dobol. Ez a nemzetközi csapat mutatkozott be Nagymaroson is. A hétvégén a V4 felvállalta a 2016 óta Vácott élő német-lett tervező által gyártott Una Corda elnevezésű, fedél nélküli pianínóra emlékeztető akusztikus hangszer népszerűsítését. Elektromos zongoráját hanyagolva Lachegyi Máté is élt a lehetőséggel. Hamar felismerte, hogy az étel- és italfogalom zajaival terhelt szabadtér nem igazán alkalmas az elmélyült zenélésre és hallgatásra, így saját, romantikus hangvételű szerzeményeiről Thelonious Monk darabjainak lendületes interpretálására tért át. Ismerősök, családtagok, érdeklődők egyaránt tetszéssel fogadták az egymáshoz kitűnően illeszkedő hármas produkcióját, amely remélhetően a további, hasonlóan hangulatos esték – így július 21-én Grencsó István és szabad csapata – zenéjéhez is kedvet csinált.