fbpx

Müpa Tehetségkutató zárónap – Orbay Lilla Quintet és Tűzkő Salamon Quintet

2022. február 07.

Az utolsó napon a Müpában két egyetemista zenekarának koncertjét élvezhette a közönség. Mindkettő öttagú kvintett formáció volt, és mindkettőben volt trombitás. A nagy érdeklődés továbbra is fennmaradt, sajnos nem mindenkinek jutott ülőhely. Ezen a napon hangzott csak el angol nyelvű köszöntés is a helyszínen tartózkodó, valamint az online közönség, és a külföldi zsűri számára

Az első előadó Orbay Lilla vezette quintet volt, akik nemrég léptek fel a Budapest Jazz Clubban. A másfél hónap hallhatóan munkával telt, jóval összeszokottabb, egymásra figyelő zenekart hallhatott a Müpában a közönség. A zenekarban sok az egyéniség, ez időnként problémát okozhat. A trombitás Sebestyén Patrik két éve volt az ’Év fiatal jazz-zenésze’, a gitáros Stummer Márton pedig a klasszikus zenei versenyeken volt számtalanszor győztes. Lilla volt, aki angolul is konferált.
Orbay Lilla hangjáról már sokszor írtam, egész különleges, és mindig tisztán énekel, meri a dalokat saját magára formálni, így már most hallható, sőt felismerhető egyéni stílusa, hangszíne. Nemcsak énekelt, hanem zongorázott is, és mint megtudtuk hangszerel, sőt komponál is. A zenekari tagok jól ismertek, a fiatal generáció nagy reménységei. Egyedül a bőgős lógott ki a sorból. Orbán György régi motoros, egyike a legjobb hazai bőgősöknek, ám valóban a zenekar tagja az elejétől fogva. A finom, lágy hangú énekesnő zenekarában számomra néha a sordino, azaz hangtompító nélküli trombita hangja zavaróan kilógott az összjátékból, pedig remek szólói voltak Patriknak. A koncerten külön kiemelendő Stummer Márton gyönyörű, improvizációkkal tarkított gitárjátéka. És ne feledkezzünk meg a ritmusszekció másik tagjáról, a mindig biztos alapot adó Richter Ambrus vasárnap is remekelt.
Talán a zongora idén nem volt igazán ideálisan elhelyezve, mert a közönség épphogy láthatta a mögötte ülő fejének egy részét. Két éve baloldalon jobb volt az elhelyezése. Szerencsére Lilla időnként otthagyta a zongorát, és a színpad elején énekelt.

Orbay Lilla Quintet

Orbay Lilla Quintet

Orbay Lilla Quintet

Orbay Lilla Quintet

Orbay Lilla Quintet

Orbay Lilla Quintet

A rövid átállás után az idei Jazz Showcase utolsó zenekarát szólították a színpadra. Tűzkő Salamon Grazban tanul trombita szakon, de amikor itthon van, próbál fellépni a saját zenekarával. Eddig egyszer hallottam, a Harmónia Jazzműhely online koncertjén egy éve, Oláh Krisztián a zenekarába hívta meg, még a karantén alatti online közvetítések alkalmával. Izgalmas koncertet adott a Tűzkő Salamon Quintet, mely eleve különleges a szaxofon-trombita felállás miatt, de ezen felül a zongora mögött félelmetes szólókkal, de a helyszínen tartozódó közönség számára láthatatlanul Horváth Balázs harmóniákban gazdag játékát hallhattuk. A szaxofonon az októberi Csepregi Gyula szaxofonverseny harmadik helyezettje, Papp Márton játszott elegánsan és magabiztosan. A ritmusszekció biztos alapját Barakonyi Brúnó és Karádi István alkották. Jó kis bebop, hard bop zenét hallhattunk a zenekartól. Tűzkő Salamon úgy tűnik nemcsak jó trombitás, mert rengeteg kitűnő improt játszott, hanem kommunikációja is szórakoztató, minden számhoz volt érdekes vagy vicces hozzászólása. Hát még az interjúja milyen jól sikerült, nem kellett harapófogóval kihúzni belőle a szót!  Ezen kívül a meglepetést a saját szerzeménye okozta, a „The up-and-coming Youngsters”, ami abszolút illett az addig játszott standardek közé. Érdemes rájuk odafigyelni!

Tűzkő Salamon Quintet

Tűzkő Salamon Quintet

Tűzkő Salamon Quintet

Tűzkő Salamon Quintet

Tűzkő Salamon Quintet

Tűzkő Salamon Quintet

Kár lett volna kihagyni az utolsó napot, a vasárnap is figyelemre méltó ifjú tehetségek koncertjével telt. Remélhetőleg sokat hallhatja majd őket máshol is a közönség. Jó hír, hogy a jazzben egyre kerülnek elő újabb és újabb kiváló zenészek, van utánpótlás. Ráadásul rendkívül színes volt a Müpában a választék, sok jazzstílus mutatkozhatott be nagyobb közönség előtt is.

A nap végén mindig elmondta a véleményét a zsűri az adott fellépőkről, de csakis az adott zenekarnak. László Attilától nemsokára kapunk egy kis betekintést a zsűri munkájába és talán abba is, milyen tanácsokkal látták el a fiatalokat.

 

Az eredményhirdetés után, melyet itt találnak az olvasók, Aga Zaryan énekesnő David Dorůžka és Szymon Mika gitárosokkal közös trióját hallgathatta meg a közönség, mely igazán kellemes zárása lett a háromnapos eseménynek.

Jövőre ugyanekkor, ugyanitt újabb tehetségekkel találkozhat a közönség a 16. Müpa Jazz Showcasen.

 

 

Müpa, 2022. február 6.

 Fotó: Sztraka Ferenc, Irk Réka

 

 Kapcsolódó cikk: Müpa tehetségkutató – Ocsovay Damján Trió és Danyi Diana Quintet

Tehetségkutató a Müpában – 2. nap – Reggie Jonas Jr. Trió és Bangó Adrienne Quartet

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005