fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
19
Dátum : 2021. jún. 19.
28

Az LFZE jazz tanszékének év végi vizsgakoncertjei és Berki Tamás szülinapjával egybekötött búcsúztatója – május 17. – péntek

2019. máj. 19.

Ahogy a címből kiderül, egy rendkívüli, megismételhetetlen nappal ért véget az egyetemisták vizsgakoncertje 2019-ben. Igaz, a jazz mindenképpen megismételhetetlen, az utolsó nap mégis tartogatott egy nagy meglepetést. De először nézzük az egyetemisták pénteki jobbnál jobb koncertjeit. És persze ismét kiemelném a BJC hangtechnikusát, Novák Marcit, aki mindhárom nap biztosította a zenészeknek a tökéletes hangot.

A Szerda Reggel 8 nevű zenekar kezdte a napot pénteken fél 2-kor. „Take the A Train”-nel indították a koncertet, majd Rozbora Ádám szerzeményét, a „Dark River” című melankolikus számot adták elő, és a végén Oscar Petersontól a „Nigerian Marketplace”-t játszották. Az utolsó számnál jöttek a legjobb szólók, a fúvósok külön kiemelést érdemelnek. A konferálás ma nagyszerűen sikerült minden zenekarnak.

 

 

 

 

 

 

 

Rozbora Ádám – trombita OT10, Szepesi Ferenc – harsona BA1, Szabó Máté – zongora BA3, Lovász Barnabás – bőgő BA3, Márkosi András – dob BA2

Felkészítő tanár: Elek István

 

 

Szaxofon Quintettel folytatódott a vizsga. A vezetője, felkészítője Borbély Mihály tanár úr, akivel váratlanul pár órával a vizsga után találkoztam Érden, az Érdi Galéria kiállítás megnyitóján. De visszatérve a vizsgára, fantasztikus szaxofon muzsikában lehetett részünk, a szaxofon család leggyakrabban használt tagjait mind megszólaltatták. A félévi felálláshoz képest két taggal módosult a quintet, Susovich Szilárddal és Veininger Kristóffal. Kristóf, Oláh Kálmán Jr. helyére ugrott be, és két hete volt, hogy beilleszkedjen a csapatba, megtanulja az anyagot. Szerencsére ez nem okozott gondot, a szólóiból kiderült, hogy nem véletlenül esett rá Borbély tanár úr választása. Először Elek István hangszerelte Bob Mitzer dal, a „Slamin’ ” szólalt meg csak szaxofonokon. Majd Magda Zsolt átült a dobokhoz, és Bobby Watson „Time Curtain”-t adták elő, majd Mike Mower „Teranga” című zenéjét, amiben Veininger Kristófnak voltak kiváló improvizációi, de a legnehezebb feladata biztos Cseke Gábornak volt a bariton szaxofonnal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Veininger Kristóf, Susovich Szilárd, Cseke Dániel, Hoffer Miklós - szaxofon, Magda Zsolt – szaxofon, dob

Felkészítő tanár: Borbély Mihály


Borbály Mihály az Érdi Galéria kiállítás megnyitóján, pár órával később  Fotó: M. Nagy Péter

 

 

A következő zenekar robbantott, - bár a quintet után fel volt adva a lecke,- szerintem ők voltak ezen a napon a legjobbak. Az első számhoz - mely ifj. Jónás Rezső szerzeménye volt, a „My Love”- felkérte Varga Dávidot, hogy énekelje el. Ezután hárman maradtak a színpadon (a zenekar negyedik tagja, Oláh Kálmán Jr. koncertkörúton van), és így játszották el Miles Davis „Blue in Green” szerzeményét, és igen, szaxofon nélkül is nagyszerű volt, sok-sok remek zongora szólóval. Végül ismét Jónás Rezső saját száma, a szépen felépített „Reggie’s Tune” következett, amiben láthattuk, mennyire figyelnek egymásra, és hallhattuk a különleges improvizációkat, főleg Jónás Rezsőtől.

 

 

 

 

 

 

Jónás Rezső – zongora BA2, Varga Dávid – ének BA2, Márkosi András – dob BA2, Szabó Kristóf – basszusgitár BA2

Felkészítő tanár: Zsoldos Béla

 

 

Az énekegyüttes előtt, Mohai Szabolcs zenekara lépett színpadra, akiket eddig rock zenekarnak tituláltam, - Szabolcs fel is hívta a figyelmünket, hogy senkit nem akarnak kiűzni a hangerővel a teremből,- de most megmutatták jazzes oldalukat is, nagy meglepetés volt. Mindvégig dübörgött a ritmusszekció, nagyon jó groove-ja volt, Cseke Gábornak az összes számban kiemelkedő szólói voltak, de talán az utolsó Mccoy Tyner „Atlantis”-ban imprózott a legjobban.

 

 

 

 

 

Cseke Dániel – tenorszaxofon BA2, Berta Zalán – basszusgitár BA3, Németh Bendegúz – gitár BA3, Mohai Szabolcs – dob BA3

Felkészítő tanár: Márkus Tibor

 

 

Elérkeztünk Lakatos Ági tanárnő által irányított énekegyütteshez, nyolcan álltak a színpadra. Mindig különleges dalokkal készülnek, nem kellett csalódnunk most sem, egy jól ismert számmal, Queen „We Are the Champions”-szal kezdtek, megadva a „feelinget” mire számítsunk, majd Herbie Hancock „Dolphin Dance”-e következett, ekkor csatlakozott a kórushoz Farkas Zsolti zongorán, Pál Gábor basszusgitáron és Zombori Atus dobon.


 Lakatos Ági énekegyüttesének énekesei: Szczuka Panka, Eőry Viktória, Nagy Babos Rebeka, Joanna Juks, Girincsi Fruzsina, Palócz Gergő, Egri János Jr., Varga Dávid

Végül egy óriási meglepetésben lehetett részünk, szép lassan, mire elértünk az énekegyütteshez, megtelt a koncertterem, biztos figyelmetlen voltam, de nem tűnt fel, hogy mennyi jól ismert énekes ült be a hátsó székekre, mert hogy titokban Lakatos Ági és Csuhaj-Barna Tibor megszervezte Berki Tamás búcsúztatóját, - aki előző nap töltötte be a 73. életévét,- a nyugdíjba vonulása alkalmából. Először a kivetítőn jelent meg Tamás fotója, és elkezdte énekelni az énekegyüttes Joe Zawinultól a „Birdland”-et. Majd pár perc múlva a hátsó sorokból a színpad elé érkeztek Berki Tamás volt diákjai is. Eztán önfeledt ünneplés kezdődött, a régi tanítványok is énekeltek, közben Tamáshoz is odakerült a mikrofon, és olyan Berki Tomisan köszöntötte a vendégeket, majd legvégül együtt zengett mind a 26 (ha hinni lehet László Péter kollégámnak) torokból a refrén.

Sikerült élőben közvetíteni ezt a fergeteges produkciót, búcsúztatót a Facebook oldalunkon, talán így is érzékelhető az öröm és a hangulat, amit a helyszínen átéltünk.

Berki Tamásnak mi is boldog születésnapot és sok boldog nyugdíjas évet kívánunk!

 

Akik Lakatos Ági énekegyüttesében énekeltek: Szczuka Panka, Eőry Viktória, Nagy Babos Rebeka, Joanna Juks, Girincsi Fruzsina, Palócz Gergő, Egri János Jr., Varga Dávid

A volt növendékek közül, akik jelen voltak (köszönöm Hajdu Klára segítségét): Csillag Júlia, Éliás Gyula, Hajdu Klára, Horváth Cintia, Karosi Juli, Kazai Ági, Kész Petra, Matisz Flóra, Máthé Evelin, Micheller Myrtill, Molnár Enikő, Mujahid Zoltán, Munkácsi Eszter, Urbán Orsi, Palágyi Ildikó, Pocsai Kriszta, Szolnoki Dóra, Vörös Niki
Felvételen: Mészáros Tamás, Harcsa Veronika, Kanizsa Georgina, Váczi Eszter

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem június 4-6. között tartja a diploma koncerteket a Budapest Jazz Clubban, és szerdán egy big band zenekar is lesz. Remélem kedvet kaptak hozzá, hogy a diplomázó diákokat meghallgassák:

https://www.bjc.hu/programok/eloado/lfze-ba-diploma-koncertek/

Fotó, videó: Irk Réka

Budapest Jazz Club, 2019. május 17.