fbpx

Nagykanizsa helyett Zalakaros rendezett jazzfesztivált

2021. október 07.

Új színfolttal gazdagodott a hazai jazzélet azzal, hogy Zalakaros jazz fesztivált szervezett október első napjaiban. A népszerű fürdővárosban nemrégen adták át a Karos Korzó rendezvényközpontot, ami az esemény helyszínéül szolgált. A kétnapos fesztiválon a vokális, latin és tradicionális jazzt helyezték előtérbe, és erre igyekeztek népszerű zenekarokat, énekeseket meghívni.

A fesztivált Ódor László a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője nyitotta meg. A fesztivál szervezője és ötletgazdája elmondta, hogy a nagykanizsai jazz fesztiválokon szerette meg a jazz műfaját és mivel ott évek óta nem rendezik ezt meg, ezért úgy gondolta, hogy Zalakaros átveheti a „stafétát” Kanizsától. A terv már tavaly készen állt, csak a járványhelyzet miatt az idei évre kellett áttenni a programokat. A koncertek mellett kísérő programok is várták az érdeklődőket.

A Zene világnapján elsőként az Eraklin táncegyüttes tartott bemutatót a múlt század első évtizedeiben hódító jazz táncaiból. Ezt követően a Hurtág Gábor vezette Budapest Bossanova  Quartet (BBQ) adott ízelítőt a Brazíliából származó műfaj legismertebb slágereiből. A BBQ ;) zenekarban Hurtág Gábor-gitár és ének, Szalay Gábor - gitár, Földváry Balázs - nagybőgő és Cseh Balázs - dob szórakoztatta a szabadtéri fesztivál közönségét.

Ezután a húzónévnek szánt Veres Mónika Nika együttese lépett színpadra. Nika, mint mindig elementáris előadással lepte meg a publikumot, de műsora jóindulattal is csak a jazz határát érintette a világhírű soul és rock számok tolmácsolásával. Mindenesetre ezáltal jó hangulatba jöttek az érdeklődők, hogy aztán a Hot Jazz Band fergeteges műsorán ovációba törjenek ki. A ráadásszámot lezáró slusszpoént nem idézném Bényei Tamástól, mert az „tőrdöfés” lenne sokak számára!

A második napon a Kokopelli jazz-matiné gyermekműsora várta a családokat. A koncertek sorát Kozma Orsi együttese nyitotta. Orsi sokszínű, kiváló énekesnő, aki a poptól a jazzig számtalan műfajban remekelt úgy is, mint szólista és mint vokalista. Ő komolyan vette, hogy egy jazz fesztiválra jazz műsorral illik előrukkolni. Nem is okozott csalódást, hiszen olyan remek partnerei voltak, mint Juhász Attila zongora, Hárs Viktor elektromos bőgő és Pusztai Csaba dob. Ez után Soma Mamagésa show-műsora következett. Nika mellett ő volt a másik kakukktojás a jazz fesztiválon, annak ellenére, hogy mind Nika és mind Soma számos jazz formációban is fellépett pályájuk során. Somáék koncertjét inkább alternatív fesztiválok műsorába lehetett volna illeszteni.

A Jazz&Karos néven debütált fesztivált a Kanizsa Big Band és vendége Berki Tamás műsora zárta. Csak úgy, mint a többi koncerten itt is jazz örökzöldeket hallgathatott  a több száz főre duzzadt közönség. Berki Tamásról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen mind a didergő közönséget, mind pedig a Kanizsa Big Band tagjait lázba tudta hozni kiváló énekhangjával, humorával és lehengerlő előadásmódjával.

A szervezőktől megtudtam: komoly nemzetközi kapcsoltatok kiépítésén dolgoznak, azért, hogy minél színvonalasabbá tegyék a következő fesztiválokat.

 

 

 

Fotó: Halász Gyula

Jazz&Karos - Zalakaros, 2021. október 1-2.

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005