fbpx

Winand Gábor emlékest

2021. október 03.

Szeptember utolsó vasárnapján a BMC Koncerttermében pályatársai, az egykori játszótársak, tanárok és tanítványok emlékeztek az idén júniusban, 57 évesen elhunyt Winand Gáborra. Az este hét órakor kezdődött nagyszabású koncerten csaknem harminc, a jazz élvonalába tartozó muzsikus különböző formációkat alkotva lépett színpadra, felidézve Gábor rendkívül gazdag énekesi, instrumentális, zeneszerzői munkásságát, pályafutásának főbb állomásait.

WinandGábor emlékest

Egy rövid bejátszással indult az est, a háttérkivetítőn az országút szélén gyalogló Winand Gábort láthattuk, ahogy jön pár évtizeddel ezelőtt felénk, mintha hívna minket, tartsunk vele az úton. A képsorok alatt a szintén az égi zenekart erősítő egykori játszótárs, Vukán György Pablo Neruda versére írt kompozíciója szólt, és már készen is álltunk a csatlakozáshoz. Az estet konferáló Bágyi Balázs pár mondatban méltatta az emberi hang és a hangszeres játék kifejezésmódjának Winand által újraértelmezett viszonyát, azt, hogy látható erőfeszítés nélkül, zavarba ejtő könnyedséggel mozgott a regiszterek között, hozzátéve, a legelképesztőbb improvizációinak felszabadultsága volt. Köszönetet mondott a fellépő művészbarátoknak, kiemelve az est zeneanyagának összeállításában nagy szerepet vállaló Hárs Viktort.   

WinandGábor emlékest

Winand Gábor pályafutása fontos állomása volt a Balázs Elemér Group, a 2000-ben alakult formációnak egyik alapító tagja volt. A BEG első, rövidebb korszaka után a Balázs testvérek mellett csak ő maradt az alapítók közül. A zenekar életében mindmáig leghosszabb, csaknem egy évtizedig tartó második korszakban, az új felállásban is remekül érezte magát. Mint elmondta, mindenképpen pozitív, amit elrakott a lelkébe, a szívébe, erről az időszakról. Ezt a két feledhetetlen korszakot idézte fel az elsőként színpadra szólított, az alapító Juhász Gáborral, a második korszak énekesnőjével, Hajdu Klárával, és a jelenlegi tagokkal, a Balázs testvérek mellett Czibere Józseffel, Lakatos Pecek Krisztiánnal, Szakonyi Milánnal felállt BEG vegyes formáció. A „Spirit”, majd a tehetséges fiatal zongoraművész, ifj. Balázs Elemér introja után a „Jonathan Livingstone” hangzott el.

WinandGábor emlékest

WinandGábor emlékest

Balázs Elemér, Balázs József és Szakonyi Milán maradt a színpadon, hozzájuk új muzsikusok érkeztek. Winand Gábor szerzeményéhez Hárs Viktor írt szöveget, az „Our Paradise” eredeti hangszerelésben szólalt meg, Szakonyi Milán, Fekete-Kovács Kornél, Bacsó Kristóf, Balázs József, Szalay Gábor, Hárs Viktor, Balázs Elemér előadásában. 

WinandGábor emlékest

WinandGábor emlékest

Hárs Viktor maradt a bőgőnél, Bágyi Balázs pedig két legendánkat, Szakcsi Lakatos Bélát és Kőszegi Imrét hívta a színpadra. Szakcsi Winand Gáborral adott koncertjei hangulatát idézte fergeteges improvizációkkal átszőtt kompozíciójával, a szólókból jutott Hárs Viktornak és Kőszegi Imrének is.

WinandGábor emlékest

Gábor egyik példaképe Ray Charles volt. A mester „Song for You” című dalát egykori évfolyamtársa, Ferenczy András énekelte, Tzumo Árpád zongorázott, Sramkó János dobolt és továbbra is Hárs Viktor bőgőzött.

WinandGábor emlékest

Az egykori Captive Dreamer 1989-ben megjelent, a négytagú zenekar nevével azonos című lemezéről Gábor szerzeménye, a „Greyhound” következett. Az eredetileg ének – gitár – bőgő - dob felállásban felvett szám áthangszerelt változatát Fekete-Kovács Kornél, Zana Zoltán, Oláh Kálmán, Hárs Viktor és Balázs Elemér játszotta. Hárs Viktor egyébként az eredeti felállásnak is tagja volt.

WinandGábor emlékest

Winand Gábor 2004-es, Gadó Gáborral, Bacsó Kristóffal és Barcza Horváth Józseffel készült „Different Garden” lemezének nyitószáma, az „Up Jumped Spring” viszont az eredeti verzióhoz hasonlóan hangzott el. A Franciaországban élő Gadó Gábort Dely Róbert „helyettesítette”, a lemezen is közreműködött Bacsó Kristóf és Barcza Horváth József kíséretével Freddie Hubbard szerzeményéhez Abbey Lincoln írt szövegét Lakatos Ági énekelte.     

WinandGábor emlékest

WinandGábor emlékest

Fekete István kvintettjében Winand Gábor énekelte annak idején a Márványterem „Jazztörténet élőzenével” sorozat „west coast” stílust bemutató fejezetében Hoagy Carmichael híres, több feldolgozást megélt, „Skylark” című szerzeményét. Az 1995-ös koncert emlékét a trombitás-zenekarvezető Tzumó, Szalay Gábor, Glaser Péter, Sramkó János közreműködésével idézte fel.

WinandGábor emlékest

A „Bird Alone”, ahogy az „Up Jumped Spring”, a 2004-es „Different Garden” lemezről került a vasárnapi repertoárba. Abbey Lincoln dalát Pocsai Kriszta énekelte, Bacsó Kristóf és Barcza Horváth József mellett a formációban ezúttal Juhász Gábor, valamint Fekete-Kovács Kornél játszott.

WinandGábor emlékest

WinandGábor emlékest

A „Round Midnight” éneklése előtt Szőke Niki meghatóan emlékezett tanáráról. Mint mondta, Gábor olyan tanár volt, aki nem beszélt sokat, de megmutatott mindent, amiből a legtöbbet lehetett tanulni. Kinyitott, de sosem erőltetett rám semmit, ő mindig a tanítványai saját egyéniségét hagyta kibontakozni. Oláh Kálmán, Barcza Horváth József, Balázs Elemér belekezdett Monk szerzeményébe, és a szép szavak után megrázóan gyönyörű ének következett.

WinandGábor emlékest

WinandGábor emlékest

A már az előbbiekben szerepet kapott Captive Dreamer lemezről még egy Winand Gábor kompozíció, a „Song for Anna” instrumentális változata is elhangzott. A lemezen is játszott Gyárfás István, Hárs Viktor, Sramkó János hármashoz Zana Zoltán csatlakozott.

WinandGábor emlékest

WinandGábor emlékest

A koncert végén Elsa Valle Fekete-Kovács Kornél, Tzumo, Lakatos Pecek Krisztián, Csízi László társaságában lépett színpadra. A búcsúdal, az „In A Sentimental Mood” kezdő sorait énekelve Elsa hangja egy pillanatra elcsuklott, arcát eltakarta, majd az arcán még gördülő könnycseppekkel felnézve folytatta. Ebben a röpke pillanatban benne volt az est üzenete. Az emlékezés fájdalmas, az emléket őrizni kell, de muszáj folytatni, vár a közönség, várnak a társak, és várnak az új kihívások.

WinandGábor emlékest

WinandGábor emlékest

WinandGábor emlékest

Winand Gábor nemzetközi mércével mérve is a legnagyobb énekesek közé tartozott. Első szólóalbuma, a „Corners of My Mind” 2002-ben egyből elnyerte a legrangosabb francia jazzújság, a Jazzman ’Choc de l’année’, azaz az év legmeglepőbb albumáért járó díját. További, a BMC Recordsnál megjelent lemezei is mind jelentős visszhangot kaptak Európa-szerte, és zenekaraival számos külföldi meghívást kapott. Bár egyedi előadásmódja nem reprodukálható, az emlékesten mégis sikerült egy munkásságát méltón összefoglaló koncertet létrehozni. Köszönet érte az estet gördülékenyen levezető Bágyi Balázsnak, a legtöbb formációban fellépő és a zenei összeállításban résztvevő Hárs Viktornak, és a csodálatos muzsikusoknak, akik a koncert végén a BMC színpadán összegyűlve fogadták a közönség tapsait.

WinandGábor emlékest

A Winand Gábor emlékének szentelt koncert teljes jegybevételét a Magyar Jazz Szövetség szervezésében, 2022-ben megvalósítandó Winand Gábor Jazz-énekverseny megrendezésére szánják a szervezők.

 

 

 

Fotó: Somogyvári Péter

 BMC, 2021. szeptember 26.

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005