fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V

Latin-magyar szeánsz

2021. szeptember 18.

A latin-amerikai zenék hatása már az 1880-as évektől tetten érhető volt Észak-Amerikában, így New Orleansban is. A népi indíttatású, az ütőhangszereknek és a ritmusoknak kitüntetett szerepet juttató, a jazzt is megtermékenyítő zenék országonként eltérő változatban és stílusban honosodtak meg az évtizedek során. Ezekből adott ízelítőt a Révész Richárd-Urbán Orsi Jazz Kvartett a Háló S-4 klubban szeptember 14-én.

A címben szereplő szókapcsolat annyiban nyer értelmet, hogy a latin zenéket magyar előadók szólaltatták meg az este során. Az inspirációt kolumbiai útjain szerző Révész Richárdnál aligha akad avatottabb hazai értője és művelője ennek a zenei világnak, Urbán Orsi pedig – ahogyan a zongorista fogalmazott – az énekesek között tekinthető a latin dalok leginkább értő és érző, szenvedélyes megszólaltatójának. Ha ehhez vesszük a hagyományos és újabban fejlesztett ütőhangszereket mesterien kezelő Czibere Józsefet és a latinos ritmikában ugyancsak jártas, Fonay Tibor állandó tagot helyettesítő Vermes Gábor basszusgitárost, olyan együttessel találjuk szemben magunkat, amely a távoli, de hozzánk is közel álló zenekultúra hiteles képviseletéül szegődött.

 

A nyolc-tíz számból álló műsor tematikájában kevés meglepetést, a megszólaltatás módjában több rendhagyó, eredeti megoldást hozott. A Besame Mucho, a Guantanamera, a Spain (Chick Corea), az Oye Como Va (Santana) és társaik kevésbé képzett és hivatott előadók tolmácsolásában elcsépelt slágerként hatnának; itt ötletes hangszerelésben, olykor átharmonizált változatban, improvizatív betétekkel dúsított, a déli féltekére jellemző temperamentumos előadásban szólaltak meg. Mozart Török indulójának átültetése a latinos hangzásvilágba már nem számít szentségtörésnek: a zongora-basszus-dob trió a kompozíció kereteit új elemekkel bővítve jó ízléssel, bravúrosan oldotta meg a feladatot.

 

A műsorválasztással a kvartett kétségtelenül a közönség kedvében igyekezett járni, de nem szolgai tolmácsolásra vállalkozott, hanem alkotó módon közelített a sokszínű latin világhoz. Révész könnyed billentése elsősorban a dallamképzésben érvényesült; a dinamikai fokozások, a ritmikai váltások, a párhuzamos, akkordikus fogások a latin zene jellegzetes fordulataival gazdagították játékát. Urbán Orsi nemcsak erőteljes, hajlékony hangjával és érzelemgazdag kifejezésmódjával, hanem személyiségével is elbűvölte a közönséget. Hangszeresként elegendő tér jutott Vermes Gábornak és Czibere Józsefnek; különösen utóbbi fergeteges szólóit jutalmazta taps és ováció.

 

A város szívében található Háló S-4 klub Budapest jazzéletének különleges helyszíne. A Deseő Csaba művészeti vezető irányításával havonta rendezett koncertek oldott, kötetlen hangulatban zajlanak, amiben része van a szünetekben a művészekkel folytatott beszélgetéseknek is. A házigazda szerepét ezúttal Schön György klubvezető töltötte be, aki jól irányzott kérdésekkel bírta szóra a muzsikusokat. Akiket elismerés illet azért, hogy a szokásosnál szerényebb létszámú közönséget megbecsülve teljes értékű produkciót nyújtottak, és élvezetes esttel ajándékozták meg a vírusjárvánnyal dacoló érdeklődőket.

 

 

 

Fotó: Yves Andre Gomez, Turi Gábor

Háló Jazz Klub, 2021. szeptember 14.