fbpx

Forróság a városban, még forróbb hangulat a teremben // A Hajdu Klára Quartet koncertje az Opus Jazz Clubban

2021. augusztus 04.

Nem volt könnyű rávenni magamat, hogy a még mindig forró délutánon „alászálljak” a viszonylag hűvös Budáról a pesti katlanba, jóllehet a klub remek légkondicionálása és a csapolt sör bíztató feltételeket ígért a garantáltan remek muzsika mellé… Magam ugyanis tényleg lelkes rajongója vagyok ennek a formációnak és a lehető legtöbbször megjelenek koncertjeiken.

Klára pályáját sok éve ismerem és követem, már nem is emlékszem, hogy mikor és hol láttam-hallottam először. Persze a Balázs Elemér Group (BEG) hozta meg számára az ismertséget a jazz világában, de magam is örömmel vettem tudomásul, hogy pár éve szólókarrierje építésébe kezdett.  Mindez annál is inkább indokolt, mert Klára remek komponista és kitűnő dalszövegíró is. Jóllehet készül az új lemeze is, ezen a nyári estén nem titkokat árult el (azaz nem a készülő album dalainak egy részét tárta elénk), hanem korábbi albumairól vett darabok hangzottak el, ami egy nyáresti programnak jobban megfelelt.

A nyitó és záró (ráadás szám) egy-egy veretes amerikai standard volt. Az „It Could Happen to You”-val alapozták meg az egész este remek hangulatát, az egyébként tizenegy számból szünet nélkül előadott programot. A „Just Friends”-szel fejezték be, amit a lelkes ünneplés hatására adtak elő, ugyanolyan kidolgozottsággal, mint bármely más számot. Mindkét dal szerepel a „Hajdu Klára Quartet Plays Standards” c. CD-n, ezek Klára kedvenc trombitás-énekesének,  Chet Bakernek repertoárján szereplő darabok voltak.

A formáció zongoristája Cseke Gábor, aki nemcsak kis hazánk egyik legkiemelkedőbb pianistája (számomra az első háromban biztosan ott van), de mint komponistát és hangszerelőt is a legjobbak között kell említeni. Ezt mindjárt a saját „Chasing Clouds” c. száma bizonyította, a felkonferálásokban pedig Klára gyakran elmondta, hogy az éppen aktuális dalt Gábor hangszerelésében halljuk. A „You Are on my Mind”c. szám érdekessége pedig az, hogy olasz szerző kompozíciója, az angol szöveget viszont Klára írta. Soha sem találkoztak személyesen, de a mai technikai lehetőségek megoldhatóvá tették az együttműködést Klára és Stefano Travaglini között.

Miután– ahogyan már említettem – Klára zeneszerző és szövegíró is, ebben a programban is hallhattunk négy darabot legutóbbi „Journey” c. lemezéről: a kedves kis szösszenetet „Nyár” címmel  (magyar nyelven), aztán az „I Don’t Want to Lose my Faith in You”-t, további kettőt pedig, amit párjával, Szakonyi Milánnal szerzett: a „Believe”-et és a „You’re Gonna Rise”-t, ez utóbbi  bekerült  „A Dal 2019 top 30”-ba is.  A neves gitárművész, Oláh Szabolcs „Ígéret” c. dala ugyancsak magyarul hangzott el, üdítő változatosságot jelentve. A Queen frontembere, Freddie Mercury „Love of My Life” c. dala „családi örökség”-nek mondható, mert Klára mamájának kedvence volt. Végül Steve Kuhn modern standardnak minősülő „The Saga of Harrison Crabfeathers” c. kompozíciója tette kompletté a csütörtök esti repertoárt.

A „stáb” minden tagjának teljesítményéről csak felsőfokú jelzőkkel beszélhetek. Ez tényleg az az állapot volt, amit azzal szoktunk jellemezni, hogy „angyal szállt át a terem felett”. Klára vérbeli jazzdíva, eleve szép hanggal bír, amivel remekül tud bánni. Amint megfigyelhettem az éppen egy évvel ezelőtt ugyanitt lezajlott koncerttel összevetve, egyre érettebb a hangja. Scattelését nem erőlteti, és nagyon ízlésesen adja elő adottságainak pontos ismeretében. Szövegmondása világos, erről az angolul kevésbé értő hallgatók is meggyőződhettek, lévén két magyar nyelvű dal volt az előadásban. Attraktív megjelenéssel, rokonszenves attitűddel rendelkezik, ami a közönséggel való kommunikációban nagyon jól működik. A hangszeresek részéről parádés szólók jellemezték az előadást (elsősorban Cseke Gábor részéről, aki már három éve a formáció „lelke”), de Soós Marci (bőgő) és az ifjú Richter Ambrus (dob) szenzitív kísérete is dicséretet érdemel. Bámulatos összjátékuk lebilincselő produkciót hozott létre.

Most már csak az van hátra, amit nem tudok eléggé hangsúlyozni, hogy minden óvatossággal együtt, járjanak élő koncertekre, mert a közvetlen élmény varázsát semmi sem helyettesíti!

 

HAJDU  KLÁRA  QUARTET  koncert az Opusban:

  1. It Could Happen to You  (Jimmy Van Heusen – Johnny Burke)
  2. Chasing Clouds  (Cseke Gábor – Hajdu Klára)
  3. You Are on My Mind (Stefano Travaglini – Hajdu Klára)
  4. Ígéret  (Oláh Szabolcs)
  5. Love of My Life  (Freddie Mercury)
  6. You’re Gonna Rise  (Hajdu Klára – Szakonyi Milán)
  7. The Saga of Harrison Crabfeathers  (Steve Kuhn)
  8. Believe  (Hajdu Klára – Szakonyi Milán)
  9. Nyár  (Hajdu Klára)
  10. I Don’t Want to Lose my Faith in You  (Hajdu Klára)
  11. Just Friends  (John Klenner – Sam M. Lewis)

 

Hajdu Klára  ének,
Cseke Gábor  zongora,
Soós Márton  bőgő,
Richter Ambrus  dobok

 

 

 

Fotó: Hajdu Klára (sajnos a fotósunk gépe elromlott a koncerten)

Opus Jazz Club, 2021. július 29.

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
16
Dátum : 2022. szept. 16.
17
Dátum : 2022. szept. 17.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005