fbpx

Szelídíts sárkányokat Esztergomban augusztus 2. és 4. között

2019. július 25.

Strausz Eszter, Vörös Niki és Vörös László a házigazdái Esztergomban a Szentgyörgymezői Olvasókörben több mint két éve működő VVV Jazz Klubnak. Emellett a három zenész gyerekműsort is készít, a Kokopelli Jazz Matiné játékosan ismerteti meg a kicsiket a jazz élményével. Tavaly nagy fába vágták a fejszét, és egy jazzfesztivált is indítottak Esztergomban, ami a Sárkányszelídítő Jazz Napokra hallgat.

Vörös Lászlót kérdezem az idei műsorról.

MagyarJazz: Először áruld el, miért épp Sárkányszelídítő a jazz napok neve?

Vörös László: A három napos rendezvényt az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókör csapatával közösen rendezzük meg és bonyolítjuk le. A jazz napok helyszíne,  Szentgyörgymező, Esztergom ezen városrészének a neve. Szerettük volna, ha a rendezvény neve utal valamelyest a helyszínre. Szent György legendájából pedig rögtön adódott a sárkány. Az eredeti történetet azonban egy kicsit megváltoztattuk és azt gondoltuk, hogy mi inkább megpróbáljuk megszelídíteni ezt a sárkányt a zene erejével.

 

MagyarJazz: A fesztivál augusztus 2-án pénteken indul és vasárnapig tart. Kik lesznek a fellépők?

Vörös László: A három nap alatt összesen 10 koncert lesz. Péntek este 2, szombaton és vasárnap 3-3 esti koncertre várjuk a látogatókat, valamint szombat és vasárnap de. 10 órától gyerekműsort játszó jazz zenekarok fognak 1-1 órás koncertet adni. A délutáni koncertek fél hatkor kezdődnek és este 10-ig tartanak. Az esti fellépők pedig: Váczi Eszter & Quartet, Subtones, Equinox Septet, Dés András Erdőkerülő Quartet,  Czirják Csaba Trió, Red Stones Quartet, Révész Richárd Latin Trió, Kiss Against Peace. A délelőtti gyerekkoncerteken pedig szombaton a Kokopelli jazz Matiné, vasárnap pedig a Bolba Évi és a Jazzterlánc fog fellépni. Mindkét gyerekkoncert interaktív foglalkozás is egyben,  ismerkedés a jazz műfajával, gyermekközpontú jazz szerzeményekkel, hangszerbemutatókkal. A gyerekkoncertek után kézműves foglalkozások is lesznek a kicsiknek.

 

MagyarJazz: Mi alapján állítottátok össze a műsort?

Vörös László: Megpróbáltunk minél változatosabb műsort összeállítani mind stilisztikailag, mind a zenekarok hangszerösszeállítása tekintetében, hogy mindenki találjon kedvére valót. A klasszikus vokális jazz képviselői közül idén Váczi Eszter látogat el hozzánk quartetjével, Gátos Ivánnal, Gátos Bálinttal, Schneider Zoltánnal és Mike Zsolttal. Aki a modernebb nagyzenekari hangzást szereti, annak az Erkel Ferenc Díjas zeneszerző Márkus Tibor zenekarát, az Equinox Septetet javaslom, aki olyan kiváló szólistákkal érkezik, mint Zana Zoltán és Elek István. A modern mainstream vonalat tovább erősíti a Bostont is megjárt kiváló gitáros Czirják Csaba triója, vagy az energikus zenét játszó Red Stones Quartet, a virtuóz vibrafonos Szaniszló Richárddal. A szabadzene képviselői közül a Kiss Against Peace fog nálunk bemutatkozni Kovács Gergő vezetésével. Révész Richárd latin triójával  a pezsgő latin jazzt hozza magával olyan kiváló énekesnővel kiegészülve mint Urbán Orsi. Zenei csemegének Dés András új zenekarának, az Erdőkerülő Quartetnek a koncertjét ajánlom, aki Ávéd Jánossal, Fenyvesi Mártonnal és Szandai Mátyással az oldalán érkezik. A nujazz-funk vonalat idén Subicz Gábor zenekara a Subtones képviseli, mely improvizatív, soulos elemekkel tarkított elegáns, de koszos muzsikájával fogja zárni a rendezvényt.

 

MagyarJazz: Idén vállalsz fellépést a saját fesztiválodon?

Vörös László: A nyitónap esti koncertjén fogunk fellépni 20:30-tól a Red Stones Quartettel, ami erre az alkalomra 6 tagú formációra egészül ki Vörös Nikivel és Strausz Eszterrel. Nagyon izgalmas lesz, sokat készülünk, és nagyon várjuk már ezt a koncertet. Szombat délelőtt pedig a Kokopelli Jazz Matinéval játszunk a gyerekeknek 10 órától.

 

MagyarJazz: Bel- vagy kültéri a jazz napok?

Vörös László: A Szentgyörgymezői Olvasókör tavaly felújított udvara és nagyterme remek helyszínt biztosít ennek a 3 napos rendezvénynek. Szabadtéren és a nagyteremben felváltva lesznek a koncertek, így a közönségnek nem kell zenekari beállásokat is végighallgatni. Két produkció között csak rövid húsz perces szüneteket fogunk tartani.

 

MagyarJazz: Milyen jegyárakra számítsanak, akik szeretnék meghallgatni a jazz koncerteket?

Vörös László: Péntekre 2000Ft, szombatra és vasárnapra 3000Ft a napijegy. A délelőtti gyerekprogramok és kézműves foglalkozások pedig ingyenesek!

 

Sok sikert és látogatót kívánunk!

 

További információ: https://www.facebook.com/sarkanyszelidito.jazz/

PROGRAM:

AUG. 2. PÉNTEK

18.30 Czirják Csaba Trio

20.30 Red Stones Quartet feat Strausz Eszter & Vörös Niki


AUG. 3. SZOMBAT

10.00 Kokopelli Jazz Matiné – ingyenes gyermekkoncert


17.30 Váczi Eszter & Quartet

19.00 Kiss Against Peace

20.30 Révész Richárd Latin Trio feat. Urbán Orsi


AUG. 4. VASÁRNAP

10.00 Bolba Éva és a Jazzterlánc – ingyenes gyermekkoncert


17.30 Equinox Septet

19.00 Dés András Quartet

20.30 SubTones