fbpx

Új jazz klub Budaörsön – interjú Cseh Péterrel

2021. június 17.

A dél-budai régióban kevés lehetőség van jazzt hallgatni. A művelődési házak is ritkán hívnak meg jazz-zenészeket, és inkább a populárisabb irányt választják akkor is, de klubból is kevés van.

Nemrég viszont nyílt egy újabb hely. Épp a karantén után indult el a G Major jazzterasz Budaörsön.

Cseh Péter jazzgitárost kérdezem, aki az új hely művészeti vezetője.

 • MagyarJazz: Mikor nyílt a G Major? Kik az alapítók?
 • Cseh Péter: A G major jazzterasz nyitó eseménye a Juhász Gábor Trió koncertje volt június 3-án, ezzel kezdte meg működését a klubunk. Közösen dolgoztuk ki a koncepciót Dobos Botonddal és Gerzsenyi Judittal, akik egy budaörsi építész házaspár, és akik a Húsznegyven Egyesülettel végeznek remek és fontos munkát a mostani koncertjeinknek is helyet adó Zichy Major épületében.

 

 • MagyarJazz: Miért pont Budaörsön indultok és miért G Major a klub neve?
 • Cseh Péter: A helyszín nagyon adta magát, a régi majorság udvarában, különleges műemléki környezetben tartjuk a koncerteket, az egész nagyon barátságos és családias hangulatú. Ezenkívül, ahogy te is mondtad, nem igazán találni a jazz stílusát rendszeresen szerepeltető koncerthelyszíneket, klubokat a régióban, így remélhetőleg egy új színt tudunk vinni a város kulturális életébe. Engem személyes kötődés fűz Budaörshöz, hiszen körülbelül húsz évig ott éltem.
  A G major egy játék a helyszín nevével és persze utalás a zenei kifejezésre is.

 

 • MagyarJazz: A jazz mely irányzatát és milyen időközönként hallgathatja a közönség?
 • Cseh Péter: Egy tizenkét alkalomból álló koncertprogramot állítottunk össze erre a szezonra, amelyben igyekeztünk a jazz számos különböző alfaját bemutatni a közönségnek, így lesz a terítéken modern jazz ugyanúgy, mint straight ahead, kísérletezős ugyanúgy, mint hagyományos. Közös jegy viszont, hogy intim, többé-kevésbé akusztikus megszólalású koncertek ezek, kisebb méretű formációkkal. Június elejétől október közepéig osztottuk el a dátumokat, és mindig csütörtök este nyolctól kezdődnek a koncertek.
  A teljes lista a következő:

Juhász Gábor Trio  ***  2021.06.03.

Kanizsa-Lamm Duo  ***  2021.06.10.

Cseh Péter Trio  ***  2021.06.17.

Farkas Zsolt Trio  ***  2021.07.22.

Bettika Trio  ***  2021.08.26.

Mester Dániel Trio  ***  2021.09.02.

Pátkai Rozina Quartet  ***  2021.09.09.

Gyémánt Bálint Trio  ***  2021.09.16.

Tálas Áron Trio  ***  2021.09.23.

Nagy Emma Trio  ***  2021.09.30.

Nagy Babos Rebeka Quartet  ***  2021.10.07.

Estage duo  ***  2021.10.14.

 

 • MagyarJazz: Ez a képek alapján külső helyszín. Van esőhelyszínetek?
 • Cseh Péter: Igen, rossz idő esetén az udvarról a Major belső nagytermébe helyezzük át az eseményeket.

 

 • MagyarJazz: Pár éve Pallai Péterrel pont egy jazz klubról tárgyaltunk ugyanitt a budaörsi polgármester sajtósával. Támogatja a klubot Budaörs?
 • Cseh Péter: Annyiban igen, hogy a város támogatást nyújt a Húsznegyven Egyesületnek, egyrészt az épület fenntartására, másrészt a programjaik megvalósítására. Így a helyszín mondhatni adott volt, a klub elindításához és a koncertsorozat létrehozásához viszont az NKA klubtámogatása adta meg szükséges löketet.

 

 • MagyarJazz: Mennyire terveztek előre? Csak nyáron lesznek koncertek, vagy mentek tovább ősszel is?
 • Cseh Péter: Amint mondtam, az első szezonunk tizenkét koncertből fog állni és a nyár elejétől az őszbe belenyúló időszakban valósul meg. Nagyon szeretnénk folytatni a dolgot, mert egyrészt az első két alkalommal szuper visszajelzéseket kaptunk, másrészt pedig rövid idő alatt sokan kerestek meg minket, hogy szívesen szerepelnének nálunk. Ennek mi természetesen nagyon örülünk és bízunk benne, hogy sikerülni fog hosszú távon folytatnunk a működést.

 • MagyarJazz: Sok sikert!
 • Cseh Péter: Köszönjük szépen!

 

Helyszín: Budaörs, Clementis L. u. 22.

Elérhetőség és további információ: https://www.facebook.com/gmajorjazzterasz/

 

 

 

Fotó: Facebook