fbpx
Print this page

„mindig is a járatlan utak és kísérletezés tudott igazán lázba hozni„ // Lemezbemutató – Dés András interjú

2020. február 21.

Dés András, hazánk egyik legjobb és legkreatívabb ütőhangszerese. Rengeteg formációban, formációval dolgozik együtt, nem csak a jazz területén. A jövő hét szerdán, február 26-án bemutatásra kerülő lemeze sem a hagyományos úton jött létre, sem a lemez helyszínét tekintve, sem a financiális konstrukcióját figyelembe véve.

Dés Andrást kérdeztem a lemezről és a koncertről.

 • MagyarJazz: Miért Erdőkerülő Quartet a formációtok neve? Kik tartoznak a zenekarba?
 • Dés András: Tavaly nyáron különleges “stúdióba” vonultunk a quartettel: a Bakonyban egy erdő közepén vettük fel “einschließlich” című albumunkat. A nem hétköznapi lemezfelvételen Ávéd János szaxofonon, Fenyvesi Márton gitáron, Szandai Mátyás pedig nagybőgőn voltak a társaim. Mindenképpen meg kell említenem Szabó Viktor hangmérnök nevét is, hiszen itt különösen nagy szerepe volt a hangmérnöki munkának.

 

 • MagyarJazz: Mivel a helyszín más, mint a lemezen, meg tudjátok valahogy szólaltatni az erdő hangjait, a hang terjedése is egész más egy erdőben, mint egy klubban. Ezzel tudtok bármit kezdeni vagy pont ezért kell megvenni a lemezt, hogy a különbség eklatánssá váljon?
 • Dés András: Több oka is volt, hogy egy erdőt választottam a lemezfelvétel helyszínéül. Egyrészt egy erdő akusztikája felülmúlhatatlan, az atmoszférája inspiráló és elképesztő energiája van. Másrészt, bármilyen furcsán is hangzik, fel akartam idézni a jazz és a hangrögzítés hőskorának attitűdjét. Fülhallgatók nélkül, egy hihetetlen tág térben szűk és intim kört alkotva zenéltünk, tudva, hogy a véletlennek és a spontaneitásnak különlegesen nagy szerepe lesz ezen a lemezen és nem lesz lehetőségünk javításra. A számomra egyik legizgalmasabb kihívásról nem is beszéltem még: úgy vállalkoztam erre az eleve nem mindennapi felvételre, hogy egyáltalán nem vittem magammal hangszereket, hanem hagytam, hogy az erdő adjon ihletet. Az ott talált fákon, köveken, leveleken játszottam.

 • MagyarJazz: A február 26-ai Opus Jazz Club-beli koncerteteken ugyanazt a csapatot fogja hallani a közönség, mint akik a lemezen játszanak?
 • Dés András: Természetesen. Kedvenc zenészeim ők így hárman, nem is nagyon tudnám most másokkal elképzelni ezt az albumot.

 

 • MagyarJazz: Mit jelent a lemez címe: einschließlich? Miért pont ezt adtátok címnek?
 • Dés András: Másfél éve a családommal Bécsbe költöztünk és muszáj volt elkezdenem barátkozni a német nyelvvel. A Duolingo nevű applikáció fontos társam azóta, minden nap eltöltök vele legalább negyed órát. Ő ismertetett meg ezzel a szóval, amit azonnal megszerettem. A hangzását, a jelentését (bezárólagosan), azt hogy van benne “ß”.

 

 • MagyarJazz: Milyen hangulatú lemezre számíthat a vásárló? Gondolom minden szám kötődik valamihez. Erről mesélnél egy keveset?
 • Dés András: A lemez dramaturgiája hasonló az ezt megelőző, a Dés András trió “Worst Singer In The World” című lemezéhez. A szigorúan komponált darabokat szabad improvizációkkal kötjük össze, így alkot az album egy összefüggő 46 perces zenefolyamot. Ezért is ajánlom, hogy a közönség egyben hallgassa meg a lemezt, esetleg fejhallgatóval, hogy az erdő finom neszei, zajai is kijöjjenek, amelyek izgalmas egységet alkotnak és párbeszédet folytatnak a zenénkkel.

 • MagyarJazz: A lemez finanszírozása kerülő úton jött létre, nem a bevált utat választottátok, igazán kreatív módon hoztátok tető alá a lemezkiadást.
 • Dés András: A BMC kiadó az első perctől kezdve a produkció mögé állt, én ajánlottam fel nekik, hogy a nem mindennapi felvétel nem mindennapi költségeit így próbálom meg összehozni. Össze is gyűlt annyi pénz, amiből a szállást, az útiköltséget, az ellátást fedezni tudtam. És persze borzasztó jól esett, hogy ilyen sokan járultak hozzá a lemezfelvételhez.

 

 • MagyarJazz: Miután kiderült, hogy egy lemezt létre lehet hozni más módon is, mint a szabványos kijárt út, gondolom haladsz tovább ezen az úton. Van még ilyen különlegesség a tarsolyodban?
 • Dés András: Azt hiszem, nem ez az első olyan produkció a pályám során, amelyben határterületre tévedek, mindig is a járatlan utak és kísérletezés tudott igazán lázba hozni. Szerencsére vannak újabb álmaim és terveim, de ezekről csak akkor szeretek konkrétabban beszélni, ha elindultak a megvalósulás útján. Egyelőre koncentrálok az erdőkerülők lemezbemutató koncertjeire, természetesen szeretném, ha minél szélesebb közönséghez eljutna ez az anyag. Ez rengeteg munkát igényel, néha még többet, mint maga a lemezfelvétel.

 

 • MagyarJazz: Ingázol Budapest és Bécs közö Egy kicsit mesélj a közeli és távoli terveidről, kérlek.
 • Dés András: Terveimben is ez a két város a főszereplő, a szakmai életemet körülbelül 50-50%-ban szeretném megosztani a két város (ország) között. Magyarországon van jónéhány zenekar, amelyekkel szerencsére nem szakadt meg az együttműködés és ott van a Jazz játszótér című gyerekműsorom is, ami a szívem csücske. Bécsben is alakult már néhány formáció a részvételemmel, ezek közül jelenleg a Mahan Mirarab gitárossal alapított duónk, a Mash a legfontosabb. Imádok Mahannal dolgozni, különlegesen inspiráló a személyisége és a tudása, a közös műhelymunkánk évekkel repít vissza, abba az időszakba, amikor a zene iránti szenvedély és alázat minden mást felülírt.

 

Köszönöm az interjút!

Fotó: Somogyi Lajos

További információ: https://opusjazzclub.hu/koncertek/des-andras-erdokerulo-quartet-2020