fbpx

Újra Jazz és Bor Szentendrén

2021. szeptember 08.

A magyar jazztermés legjavát ízlelheti meg szeptember utolsó hétvégéjén a közönség a megújult, 12 produkciót összesen ötven zenésszel felvonultató Szentendrei Jazz- és Bor Fesztiválon a Szentendrei Kulturális Központ és Ferenczy Múzeumi Centrum rendezésében. A szüreti időszakhoz illően ugyanekkor 15 borász kínálja portékáját a Dumtsa Jenő utcában, ami Budapest felől a város nevezetes Fő terére vezet. A fesztivál helyszíne a Barcsay Múzeum udvara, amely szintén a Dumtsa utcáról nyílik. A szabadtéri színpadon szeptember 24-26-án mindhárom nap délután háromtól kétóránként váltják egymást a zenekarok, így a szünetekben a kóstolásra, városi sétára is jut idő.

            A szüret fogalmát a zenei produkciók élvezetére is ki lehet terjeszteni, mert az utóbbi években a magyar jazz itt fellépő neves előadói saját stílusban, kreatív ötletekkel, kiérlelt mondandóval álltak elő. Karosi Júlia énekesnő Bartók és Kodály példáját követve indult kortárs irányba, Lantos Zoltán elektromos hegedűn hoz elképesztő groove-okat. Az álomszép gitározás három mestere, a költő Bende Zsolt, a varázsló Gyémánt Bálint és a filozófus Gadó Gábor adnak együtteseikkel koncertet. A Bop Cats ellenállhatatlanul idézi meg a jazz hagyományból Cannonball Adderleyt. Charles Mingus modernségét Ajtai Péter szextettje teszi újra átélhetővé. Az altszaxofonos Tóth Viktor is kikacsint Charlie Parkerre a DJ pult mellől, ahogy Vörös Niki is felidézi híres énekesek örökzöldjeit. A klasszikus orgonista Fassang László új oldaláról mutatkozik be Ávéd János együttesében. Nagy János triójának nem csak a felállása meglepő, hanem a hangzása is, Lukács Miklós pedig a cimbalomról bizonyítja be, hogy milyen elképesztő hangszer avatott kezekben.
            A borok fogyasztása fesztivál pohár megvásárlásához kötött. A rendezvény egészére a hatályos járványügyi szabályok érvényesek, tehát ezidőszerint védettségi igazolvány nélkül látogatható.
            Szentendréről a budapesti Batthyány térre az utolsó HÉV minden nap 23h30-kor indul. A környéken több szabadtéri autóparkoló is van, de a parkolás a városban hétvégén is este nyolc óráig fizetős. Kerekesszékkel a Barcsay udvar akadálymentesen megközelíthető.

 

 


Szentendrei Jazz és Bor Fesztivál 2021, Barcsay-udvar


                               

Szept. 24,
péntek

Szept. 25,
szombat

Szept. 26,
vasárnap

15:00

Karosi Júlia Quartet

Bende Zsolt Trió
feat. Hodek Dávid

Tóth Viktor Bird &
Food Market  

17:00

Lantos Zoltán OpenSource

Bop Cats - A Tribute to the Cannonball Adderley Quintet 

Nagy János Trió

19:00

Ávéd János Quartet

Vörös Niki Quintet feat. Táborszky Bence

Lukács Miklós Cimbiózis

21:00

Gadó Gábor Quintet

Gyémánt Bálint Trio

Ajtai Péter Mingus! Mingus! Mingus!

 

 

Fotó: FB

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005