fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
11
12
19

Nyit az iF Jazz Café június 6-án – interjú Hoffmann Györggyel

2020. június 02.

Márciusban az iF maradt nyitva legtovább, március 16-án viszont már ők sem tudtak mit kezdeni a járvánnyal. Azóta videókat nézhetünk Youtube oldalukon régebbi koncertekről. Áprilisban pedig ketten kapták meg a Magyar Jazz Szövetségtől a Jazz Mecénás Díjat, Hoffmann György, az iF jazz kávézó vezetője és a BJC vezetője, Bóna László.  Akik ismerik a hazai koncerthelyszíneket, tudják, hogy ez a kávézó miért különleges. Amellett, hogy az étel kínálatuk kitűnő, a forró csokijuk egyedülálló a városban, itt a legközvetlenebb a hangulat, mind a zenészek, mind a dolgozók és a főnök részéről, családias légkört alakítottak ki az apró kávézóban.

 

A Jazz Mecénás Díjat a Magyar Jazz Szövetség Vezetősége azzal a szándékkal hozta létre, hogy intézményes formában is kifejezhesse háláját és elismerését azon személyek felé, akik a jazzművészet értékét, szépségét felismerve - és mindenekelőtt ebből a felismerésből kiindulva - önkéntes erőfeszítéseikkel jelentős támogatáshoz segítették a hazai jazzéletet, így a lehetőségek megteremtésével hozzájárultak a magyar jazzművészet színvonalának emelkedéséhez, a magyar zenei élet gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez.

Hoffmann Györgyöt (Hofi) kérdeztem az elmúlt évekről és hónapokról.

 

 • MagyarJazz: Induljunk a kezdetektől. Mikor nyitott az iF? És miért szerveztél élő koncerteket, ráadásul jazzt?
 • Hofi: 2007-ben nyitottunk. Ahogy  az életben lenni szokott: így alakultak a dolgok, nem volt különösebb elhatározás, hogy szeretnék vendéglőt. A zene és a jazz is lépésről-lépésre alakult. Tapasztalatom nem volt, de azt tudtam, hogy ha vendéglő, akkor zongora kell bele. Darvas Ferivel  (a zeneszerzővel és gyerekkori barátommal) választottuk ki a hangszert. Nyitás után, ősszel a Gőz Laci által szervezett Budapest Jazz Fesztiválhoz kapcsolódva szerveztünk négy koncertet. A művészeti vezető Szalai Péter barátom volt. 
  Innentől kezdve nem volt megállás, a muzsikusok felfedeztek és nyitott kapukat döngettek, ha zenélni akartak. Megszerették a helyet és néhány év alatt odáig jutottunk, hogy minden napra kellett koncertet szervezni. Így is kevés. 

 

 • MagyarJazz: Szerinted mi az, amiben különleges az iF? 
 • Hofi: Egyben biztos, (dacára, hogy sokan nem hiszik, sőt) az “üzleti” kérdés másodlagos. A fő szempont, hogy adjunk jót és mindenki érezze jól magát. És kerüljük a kommerszet. (pl. a kedvenced, a forró csoki,  ami igazi olvasztott minőségi csoki. De nincs címkéje.). A jó érzés nem csak a vendégekre, hanem a személyzetre, a zenészekre és a kiállítókra is vonatkozik.
  Aztán a változatos zenei kínálat is különleges. Örömzene minden nap, világszínvonalon. Sok projekt itt indult, gondolok a Berki-Sárik-ra, a Baló Projektekre, a Gyárfás István - Oláh Kálmán duóra. Neumann Balázs mondta: egy átlagos kedden lejön és világsztárok muzsikálnak, Tim Ries, Tony Lakatos, Oláh Kálmán pl. Szép emlékem az az este, amikor Tony és Roby Lakatos beszállt a Gyafi triójába muzsikálni. 

 

 • MagyarJazz: Szerintem kitartottál a kezdeteknél fellépetett zenekaroknál, de helyet adsz a fiataloknak is. 
 • Hofi: Aki jól érezte magát, azt mindig visszavártuk. Legrégebbi fellépőink között ott volt Vázsonyi János, Szalai Péter, Szőke Szabolcs, Balázs József és Elemér, Hárs Viktor, Dely Robi, Kovács Linda, Váczi Eszter, Rózsa Gyuri, Horváth “Tojás” Gábor és még nagyon sokan, akik máig rendszeresen játszanak. Sok száz csodálatos muzsikusról beszélünk. 
  Az akkori fiatalok Fenyvesi Marci, Ávéd János korosztálya mára már felnőtt, de özönlenek a tehetségek. Nem kell aggódni, vannak akik folytatják. Nem igaz, hogy a fiatalokat csak a telefonjukat bújják. Vannak olyanok, de vannak és lesznek, akiket az igazi minőség vonz, művészetben, tudományban. 
  Sajnos sokan vannak, akik már a odafenti zenekarban folytatják: Regős István, Vukán György, Pleszkán Frigyes, Mohai András…

 

 • MagyarJazz: Fontos, hogy neked is tetsszen a zene, ami szól a kávézódban? És mit szól hozzá a feleséged?
 • Hofi: Persze, hogy fontos. Nem vagyok nagy zeneértő, de ha valaki kedvvel, odaadással saját és mások örömére zenél, azt könnyű észrevenni. És rossz zenét nem lehet így csinálni. Ebben (is) egyetértünk a Jucival. Ő talán még jobban élvezi az iF zenét.

 

 • MagyarJazz: Min változtatnál utólag?
 • Hofi: Nem panaszkodnék ennyit a sikertelenségek miatt. De hát olyan jól esik panaszkodni. Rengeteg az üzleti probléma, konfliktusaim is vannak bőven. Pedig pozitívnak lenni, mint például a Patrick (a kanadai magyar pincérünk) sokkal vonzóbb, eredményesebb. Másrészt alkalmasabb helyet kellett volna kialakítani, a helyszűke adottság.

 

 • MagyarJazz: Gratulálok a Jazz Mecénás Díjhoz! Kaptál már valaha más díjat? Sokat jelent számodra ez a díj? 
 • Hofi: Előző életemben, (az iF előtt) voltak sikereim. A személyesen kapott elismerés sokat jelent számomra. Azoknak az elismerése, akik kiválasztottak a díjra és akik díjazás alkalmából gratuláltak, nagyon fontos.
  A legfőbb hozománya az iF-beli munkának és kitartásnak a sok kapcsolat, sok barátság. Hogy visszatérjek arra a kérdésre, hogy miben különleges hely az iF, sok külföldi zenész és vendég szeret minket: például Tim Ries, Tommy Campbel, Ehud Ettun, Gustavo Firmenich, Tony Lakatos és mások is számon tartják, mi történik nálunk. Rá kell nézni az újranyitási like-okra, sok a külföldi. 

  

 • MagyarJazz: Ennyi talán sosem pihentetek. Hogy telt ez 2,5 hónap számotokra? 
 • Hofi: Volt rossz is, de jó is nagyon sok. Rossz ezt a bizonytalanságot megélni. Március közepén egyik napról a másikra megváltozott a világ, óriási a bizonytalanság. És a bizonyosság, hogy baj van. De a változás megmutatja az igazi értékeket. A zene például. A sok rárakódott sznobság elvesztette jelentőségét. Mennyien látták Placido Domingo erkélykoncertjét, Chick Corea live-jait. Itthon Moser Ádám erkélykoncertjeit, Juhász Gábor vagy Gyárfás hármas (és sorolhatnám akármeddig), a személyessé vált és nagyszerű élményeket monitoron. Volt időnk beszélgetni, olvasni, gondolkodni. Nekem meg szép helyeken sétálni. 

 

 • MagyarJazz: És akkor a legfontosabb kérdés. Ha megnyitjátok az iF kávézót június 6-án, - mivel van kinti teraszotok, így ez nem probléma,- mikor lesznek élő koncertek? (Megoldható, hogy az ajtóból zenéljenek a zenekarok? Vagy esküvőszervezésbe is beszálltok május 15-től? Vajon egy utolsó pillanatban lefújt esküvőn is szólhat az élő zene?)
 • Hofi: Sajnos a veszélyhelyzet nem múlt el, ezért bizonytalan mit sikerül összehozni. Betartjuk az előírásokat, de kinyitunk és lesz élő zene. A naptár több hónapra tele volt, folytatjuk.
  Kérjük ezúton is a közönséget, hogy jöjjenek (pontosan annyian, amennyien elférnek smile) és ha lehet, bőkezűen  támogassanak is. De ez nem feltétel, gyertek az iFbe, iFF you like us.  

 

 • MagyarJazz: Mi az, ami hiányozni fog a karantén időszakból?
 • Hofi: A napi káptalantóti séták és az online otthoni zene közvetítések. 

 

Köszönöm az interjút!

A héttérzenét szolgáltatják:

- Szombaton, június 6-án: a Juhász Gábor Trió
- Vasárnap délután, június 7-én: a teraszon Moser Ádám harmónikázik,
- Vasárnap este, június 7-én: a Szalóky Classic Jazz Quartet

 

További információ: https://www.facebook.com/IF-Cafe-Jazz-Club-119649694670/
 http://www.ifkavezo.hu/ 

Fotó: Hofi, Kalocsai Richárd, Sztraka Ferenc

 

Kapcsolódó oldal: Egy Nagy Nap a Ráday utcában