fbpx

Tizedik Nemzetközi Jazznap: Jubileum virtualium

2021. április 25.

Sorrendben az ENSZ (New York), Isztanbul, Oszaka, Párizs, Washington, Havanna, Szentpétervár, New Orleans, Melbourne – de idén online. Tehát a Nemzetközi Jazznap tizedik évében a csillagtúra helyettesíti a központi gálát, és a világhálón kapcsolják össze a jazz-szerető világot: New York, Los Angeles, a párizsi UNESCO-központ, Fokváros, Moszkva, Tokio, Rio de Janeiro és további városok adnak otthont a jazzkoncerteknek április 30, a jazz globális ünnepének tizedik jubileumán. Amint már beszámoltunk róla, a jazznap.hu-t idén Budapest, Debrecen, Nagykanizsa és Pécs villanyozzák fel

A központi New York-i helyszínen, az ENSZ-ben a ceremóniamester ismét egy jazz-kedvelő színész világsztár, Michael Douglas lesz. A helyi idő szerint délután ötkor (Pesten este kilenc) kezdődő sztárparádé – már csak az ötletgazda jogán is – zenei rendezője Herbie Hancock, akit ebben John Beasley segít.
Fellépnek Melissa Aldana (a chilei szaxofonos nem is olyan régen Tzumó Árpád vendége volt a Müpában), Massimo Biolcati (az olasz-svéd bőgőst viszont Németh Ferenc révén hallhattuk itthon), a fiatal kínai zongorista, A Bu, a nem annyira fiatal, ám annál lenyűgözőbb amerikai zongorista Cyrus Chestnut, az azeri zenekarvezető-zongorista Amina Figarova, az olasz scaténekes Roberta Gambarini, a hosszú dicsőséglistával rendelkező altós Kenny Garrett, az ugyancsak amerikai James Genus bőgős és Stefon Harris vibrafonos, a kanadai trombitás Ingrid Jensen, az amerikai szaxofonlegenda Joe Lovano, az indiai gyökerekből is táplálkozó amerikai zongorista Rudresh Mahanthappa, a nagyobb nevek által egyre többet szerepeltetett énekesnő Veronica Swift és a moziból kijőve már végképp világhírű mexikói dobos, Antonio Sánchez.

Aki még ennyivel sem érné be, annak a körkapcsolás többi városa kínál újabb friss élményeket, az amerikai közösségi tévéhálózat, a PBS pedig két órás retrospektívet sugároz a jazznap első évtizedének javából. Fejhallgatókat fel!

Részletek: jazzday.com

Magyarországi program:

 

 

 

Fotó: Facebook, Irk Réka