fbpx

Big band nap a Marczibányi téren

2020. szeptember 19.

A minden évben megrendezésre kerülő big band napot áprilisról elcsúsztatták szeptember 20-ára, tehát most vasárnap kerül sor a 2. kerületben erre az előadásokból, szakmai programokból és koncertből álló egész napos eseményre.

A big band nap szakmai vezetőjét, Kollmann Gábort kérdeztem a programokról.

 • MagyarJazz: Hány éve rendezed meg a big band napot?
 • Kollmann Gábor: Nagyjából tíz éve indítottuk ezt az egész napos rendezvényt a Budapest Jazz Orchestrával, a Magyar Jazz Szövetség szakmai és anyagi támogatásával. Szerettük volna minden jazz-zenét tanuló és a jazz iránt érdeklődő fiatalnak és felnőttnek belülről is megmutatni, hogy hogyan éljük a mindennapjainkat. Ezalatt szakmai és jazztörténeti kurzusokat, workshopokat értek, és természetesen amatőr és professzionális koncerteket.

 

 • MagyarJazz: Idén hány big band zenekar fog részt venni az eseményen?
 • Kollmann Gábor: Az idei évben nagyon szűk kereteket szabott az élet a vírusveszély miatt. Az élő zenei események két részre oszlanak: 14.00 órától a Budapest Jazz Orchestra tagjaival nyílik lehetősége a résztvevőknek együtt próbálni és játszani. A próbát és a workshopot én vezetem. Ilyen még sohasem volt, kíváncsian várom, hogyan fog lezajlani egy ilyen interaktív zenei esemény. 19.00 órától a hatályos létszámkorlát és maszkviselés mellett kerül megrendezésre a gálakoncert, melyre külön is értékesít jegyeket a helyszín, és amin a BJO vendége Tóth Vera lesz.

 

 • MagyarJazz: Reggel 10 órától egészen 21 óráig tart a szakmai nap. Mire készülhetnek a Marczibányi téri művházba látogatók?
 • Kollmann Gábor: 10:00 "Jazzmuzsikus leszek” címmel
  BORBÉLY MIHÁLY Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, szaxofonos előadása lesz hallható: tanulmányok, szakma, foglalkozás, mesterség, hivatás. Ezen fogalmak mentén alakul a beszélgetés.
  Ezt követően 11.30-tól „A jazz megjelenése Magyarországon és története az 50-es évek végéig” címmel kerül megrendezésre HALPER LÁSZLÓ Pernye András-díjas dzsesszzenész előadása. Ezt követően egy ebédszünet után a korábban érintett délutáni műsor következik.

 

 • MagyarJazz: Mit gondolsz, ugyanolyan nagy lesz az érdeklődés, mint eddig minden évben?
 • Kollmann Gábor: Igen, bízom benne, hogy ez az izgalmas program a nehézségek ellenére is sok érdeklődőt vonz majd. Többen is jelezték részvételüket olyanok, akik első alkalommal vesznek részt ezen a rendezvényen.

 

 • MagyarJazz: Hogyan vészeltétek át a Budapest Jazz Orchestrával a karantén időszakát?
 • Kollmann Gábor: Nincs vége, sőt nem látom a végét. Nem én mondom először, de a neheze most következik. A nyár végén komoly felkéréseknek tehettünk eleget felemelő művészeti fesztiválokon. Egy hónapig olyan érzésünk volt, mintha mindjárt vége lenne az egész Covid-ügynek. Ám az ősz a folyamatos szigorítások mellett az anyagi források kiapadásával és a közönség folyamatos csökkenésével jár. Egyetlen örömöm van, hogy minden alkalommal, amikor együtt van a BJO úgy játszunk, mint ha ez lenne az utolsó. Persze ez nem így van, de van benne valami nagyon mély emberi dolog.

 

 • MagyarJazz: Mikor nem a BJO-t igazgatod, milyen zenekarokban zenélsz?
 • Kollmann Gábor: Az utóbbi két évben nyitottam a combo felállások felé, mert ha nem is tudatosan, de a 2010-es években elhanyagoltam a BJO vezetése miatt ezt a zenei tevékenységet. Megalakult a Kollmann Gábor Quintet, - melynek koncertje jövő kedden lesz a Budapest Jazz Clubban,- és most nyáron a Band is, mert a két felállás nagyon különböző zenét játszik. Halper László Quintetjének, az Urbán Orsi Groupnak, Pintér Zoltán Quartetjének is tagja vagyok. Karmestere vagyok a néha még összeálló Jazzmánia Big Bandnek, és Szarka Gyulának két most megjelenő lemezén is közreműködtem a nyáron.

 

 • MagyarJazz: Karácsonykor jelent meg a nagy sikerű lemezetek, a „Christmas Live” Tóth Verával. Van újabb lemez a terveitek között?
 • Kollmann Gábor: Egy Buddy Rich Tribute DVD fog megjelenni hamarosan Daniel Glass-szal és a BJO-val. Két magyar és egy svéd zeneszerzővel is készülünk lemezfelvételre a következő hónapokban. Az egyik anyag a Dunáról szól majd!

 • MagyarJazz: Kanyarodjunk vissza a vasárnapi rendezvényhez. Kiknek ajánlod a részvételt?
 • Kollmann Gábor: Elsősorban azoknak, akik most tanulnak jazzt, és akik játszanak big bandben. Tágabban véve mindenkinek, aki szereti a jazz-zenét. Az előadások nem szigorú szakmai jellegűek ötvonalas táblával, és korántsem csak a big band zenéről szólnak. Kötetlen beszélgetések, ahol a szakma minden területéről gyűlnek össze emberek, és együtt töltenek egy sokáig emlékezetes napot.

 

 • MagyarJazz: Nem idetartozó kérdés, de mostantól mindenkitől megkérdezem, mert a jazz-zenészeket érinti, vita is kialakult miatta: milyen nevet adnál a Máté Péter-díjnak és miért épp azt?
 • Kollmann Gábor:  Én a Vukán György-díjat javasolnám.
  Az élete a jazz volt, komponált, játszott, virtuóz volt.
  Mindig magasra tette a mércét.
  Én nem mellesleg példakép.

 

Köszönöm az interjút!

 

A minősítő koncertekre a belépés díjtalan. 

Az esti koncertre a belépő 3.800 Ft

 

További információk: https://www.marczi.hu/Content/viewEvents/34/42698