fbpx

„próbálok nyitott maradni mindenre” - interjú Gyárfás Péterrel, aki a Sibelius Akadémia diákjaival koncertezik a héten Magyarországon

2020. február 06.

Gyárfás Péter neve nem véletlenül ismerős. Testvére, Attila, aki dobos, már megtalálta a helyét a hazai könnyűzenei, vagyis inkább jazzvilágban. Édesapja a hazai jazz szcéna kiemelkedő művésze, Gyárfás István gitáros. Péter pedig idén végez a grazi jazztanszéken, zongora szakon. Most diplomázik, és a napokban kezdi meg turnéját egy finn csapattal, először Ausztriában, majd Magyarországon is hallhatjuk őket.

Először az iF Jazz Café-ban hallottam édesapjával játszani Pétert. Majd az előző évben Bencze Alma kiválasztotta az új zenekarába. Alma eddig mindig a biztosra ment, csupa nagyágyú játszott a Project 4 formációjában, mint Nagy János és Révész Richárd. Novemberben viszont megfiatalította a zenekarát, és Gyárfás Péter mellett, Miskolci Marci és Richter Ambrus lettek a társai a színpadon. Egész más lett a hangzása a zenéjüknek, és Almára is inspiráló hatással volt a csere, sokkal jobban megnyílt, merészebben állt a közönség elé. Péter játékáról pedig a lenti videón kívül annyit tudok írni, hogy benne van a virtuozitás, a harmónia, telt hangzás. Novemberben olyat mutatott, úgy játszott, amit előtte az iF-ben nem hallottam tőle.

A magyarországi koncertjeivel kapcsolatban kérdeztem, és persze a diploma utáni életéről.

 • MagyarJazz: Már a kezedben van a diploma?
 • Gyárfás Péter: Még sajnos nincs, viszont már lediplomáztam, már csak arra várok, hogy kiküldjék a diplomámat. Február 3-án csináltam meg a technikai vizsgáimat, 4-én pedig a diplomakoncertem hangzott el délben, itt Grazban a Finn zenekarom közreműködésével.

 • MagyarJazz: Hadd kérdezzem meg először, miért jutottál arra a döntésre 5 évvel ezelőtt, hogy nem itthon, hanem inkább külföldön fogod elvégezni az egyetemet?
 • Gyárfás Péter: Sokaktól hallottam, hogy a grazi egyetem nagyon magas színvonalú, és a zongoratanszak kifejezetten erős, ez volt a fő indoka kiköltözésemnek. Az a tény sem elhanyagolható, hogy Budapesttől Graz körülbelül 4 órára van kocsival, szóval gyakrabban tudtam hazajárni az otthoni projektjeimmel foglalkozni.

 

 • MagyarJazz: Miben volt más a kinti egyetem, milyen a kinti szemlélet? Mi az szerinted, ami egész más a hazai oktatáshoz képest? Milyen tapasztalatokkal térsz most haza?
 • Gyárfás Péter: Ezekre a kérdésekre nehéz választ adnom, mivel nagyon nagy rálátásom nincs az itthoni egyetemi jazzoktatásra, talán annyit tudnék mondani, ami a grazi iskolára elég jellemző, hogy itt az iskolai big bandben való játékra, vagy hangszerelésre nagy figyelmet fordítanak. Az iskolával való tapasztalataim szinte csak pozitívak, nagyon élveztem itt az egyetemet.

 

 • MagyarJazz: Kik voltak a tanáraid – először itthon, aztán Ausztriában?
 • Gyárfás Péter: Balogh Zoltánnál, a Finucci Brothers zongoristájánál kezdtem el először jazz zongoraórákat venni, majd a Bartók Zeneművészeti Szakközépiskolában Révész Richárd, Neumann Balázs és Pozsár Máté voltak a tanáraim, emellett vettem még magánórákat Szakcsi Lakatos Béla Jr.-tól is. Grazban Olaf Polziehn volt a mesterem, Helsinkiben meg Jukkis Uotilához jártam.

 

 • MagyarJazz: Ha jól gondolom, a nemzetközi zenekarodat látva, nem csak helyiek járnak az ottani egyetemre. Tudtál kapcsolatokat építeni, aminek talán hasznát veszed később? Milyen közösségbe csöppentél kint?
 • Gyárfás Péter: Igazából Grazban talán az osztrák diákokból van a legkevesebb. Sokan vannak Szlovéniából, Németországból, Horvátországból meg Magyarországról, de vannak Spanyolországból, Olaszországból, Ukrajnából meg Szerbiából is. Ebből nekem igen hasznos kapcsolatok is születtek, sokat játszottam Szlovéniában, meg Ausztriában is.

 

 • MagyarJazz: Testvéred Attila is külföldön tanult, majd Hollandia után hazatelepült, nagyon gyorsan magára talált itthon a jazz szférában. Te is Magyarországon képzeled el a jövőt?
 • Gyárfás Péter: Nyilván nagyon jó lenne letelepedni valahol, de én még szeretném folytatni a tanulmányaimat, és több barátságra/kapcsolatra szert tenni, ami majd később ki fogja alakítani, hogy hol képzelem el a jövőmet, egyelőre még nem tudom.

 

 • MagyarJazz: Tudom, hogy apukád sosem próbált meg terelgetni egyik irányzat felé sem, csak egyszerűen szólt nálatok egész álló nap a jazz. Ha jól érzékeltem, Ti Gyárfások smile egész más területet képviseltek a jazzben, más-más stílusban érzitek magatokat jól. Attila inkább az alternatív stílust kedveli, ott tud kiteljesedni. Édesapád a swing zene hazai királya. Te pedig talán a mainstream vonalat képviseled, de nem annyira a swing felé nyitottál. Mit gondolsz erről?
 • Gyárfás Péter: Szerintem létezik a minőségi, és a nem annyira minőségi zene, mindegy hogy milyen stílusirányzatról beszélünk, legyen az mainstream (ami valóban a legközelebb áll a szívemhez), swing vagy avantgárd. Én próbálok nyitott maradni mindenre, és próbálom a legjobbat nyújtani, amit az aktuális tudásom megenged, irányzattól függetlenül, illetve ahhoz alkalmazkodva.

 

 • MagyarJazz: Zeneszerzéssel is foglalkozol? - nem véletlen a kérdés, hiszen Attila és édesapád is zeneszerző (is)
 • Gyárfás Péter: Igen, sokat szoktam hangszerelni, főleg trió felállásra, de zenét szerezni is nagyon szeretek. A majd (remélem hamarosan) megjelenő lemezemen hallható is lesz pár szerzeményem, illetve hangszerelésem.

 

 • MagyarJazz: Milyen zenéket szeretsz hallgatni, kik a kedvenceid? Honnan veszed az inspirációt?
 • Gyárfás Péter: Próbálok változatosan zenét hallgatni, és mindig valami olyan albumot keresni, ami számomra még új, vagy épp hogy visszatérni egy olyan lemezhez friss füllel, amit régen már sokat hallgattam. Akiknek a zenéjéhez mindig visszatérek, az többek között Keith Jarrett, Oscar Peterson, Hank Mobley, John Coltrane vagy Miles Davis albumai, de még sorolhatnám. Szeretem a mai amerikai jazz hírességeknek, mint például Aaron Goldberg vagy Eric Alexander lemezeit is felfedezni.

 

 • MagyarJazz: Mik a koncertsorozat utáni terveid?
 • Gyárfás Péter: Fél évig biztosan Magyarországon leszek, koncerteket szervezek, valószínűleg még ellátogatok Helsinkibe, meg Grazba is koncertezni.

 

 • MagyarJazz: És akkor essen szó a koncertsorozatról. Mesélj kérlek a Gyárfás Péter International Jazz Quartetről és a koncertekről.
 • Gyárfás Péter: 2018-ban Helsinkiben voltam Erasmus programon 1 évet, és ott alapítottam ezt a zenekart. Ez a csapat a Sibelius Akadémia diákjaiból áll, a finn Sami Leponiemi tenorszaxofonozik, Aleksi Heinola dobol és az amerikai származású Nate Francis bőgőzik. Ezzel a felállással 2019 júliusán felvettünk egy lemeznyi anyagot, amit hamarosan meg fogunk jelentetni. Sajnos erre a turnéra Nate nem tudott eljönni, de helyette Antti Ahoniemi van itt, egy kiváló finn bőgős, szintén a Sibelius Akadémiáról.

Koncertek:

február 6. (csütörtök) 23:00 Theater Café – Graz

február 7. (péntek) 20:00 If Café – Budapest

február 8. (szombat) 22:30 BJC jam – Budapest

február 9. (vasárnap) 19:00 Jazzpresszó (Vigyázó Sándor Műv. Ház) – Budapest

 

Március 21-én pedig a Budapest Jazz Clubban zenéltek Bencze Almával.

Köszönöm az interjút.