fbpx

Interjú Bágyi Balázzsal, a Jazz Szövetség régi-új elnökével

2022. január 16.

A Magyar Jazz Szövetség élén leghosszabb ideje regnáló elnököt kérdezem az új, választott tagokról, az elmúlt évről és a jövőről.

  • MagyarJazz: Gratulálunk a szeptemberi megválasztásodhoz, mely újabb 2 évre szól. Igaz, kicsit csúsztatni kellett a választást, de végül szeptemberben sikerült összehozni a közgyűlést és a szavazást. Milyen érzés most már a 10. évbe lépni, mint elnök? Ez már egy évtized, hogy rád bízták a jazzfeladatok vezetését előbb a Szövetség tagjai, majd az elnökség!
  • Bágyi Balázs: Hát ugye tíz év akkor lesz, ha ki is töltöm a jelenlegi időszakot, vagyis 2023-ban. Ez mindenképpen tervem, hiszen hatalmas megtiszteltetés ez a töretlen bizalom. Édesapám azt mondta erre, hogy “nézd, vagy senki más nem akar a jazzszövetség elnöke lenni, vagy valamit nagyon jól csinálsz…” :) Szerintem mindkettő igaz lehet talán, az elnökválasztás során erre a pozícióra a hét vezetőségi tag közül egyedül voltam, másrészt az eddigi, hozzáteszem, együttesen elért eredményeink folyamatos fejlődést mutatnak. Amúgy nem könnyű, sokszor kifejezetten hálátlan feladat, jár jó sok stresszel is, és mindenképpen nagyon sokrétű kvalitásokat és felkészültséget kíván.

  • MagyarJazz: A te vezetésed alatt már történt olyan, mint szeptemberben, hogy majdnem telt ház volt a BJC termében a közgyűlésen? Pontosan mennyien voltak jelen? Szerinted mi okozhatta ezt a hirtelen érdeklődést?
  • Bágyi Balázs: Nem történt még ilyen. Nem tudom pontosan most, de megvan a jegyzőkönyvben és a jelenléti ívben hányan voltunk, talán száz felett az elején.  Több dolognak köszönhető ez a kiemelt érdeklődés. Egyrészt olyan időket élünk, amikor a szakmának szüksége van a kapaszkodókra, sokan felismerték azt is, hogy csak együtt vagyunk erősek és cselekvőképesek, felébredtek, aktivizálódtak, amelyhez hozzáteszem a szövetség sikeres működése is hozzájárult. A pandémiás időszakban sokszor hallattuk hangunkat és tudtuk, a lehetőségekhez mérten, hatékonyan képviselni a jazz műfaját. Másrészt tisztújítási év volt, ilyenkor fokozottabb az érdeklődés és voltak olyan csoportok, akik változásokat akartak a vezetőség személyi összetételében, ezért jöttek.

 

  • MagyarJazz: Az elnök ugyanaz maradt a választás után, de az alelnökök, elnökségi tagok részben megváltoztak. Minek tudod be, hogy ismét bizalmat szavaztak neked a kollégáid?
  • Bágyi Balázs: Bordás József, korábbi alelnökünk nem került be a vezetőségbe, az ő helyére került új alelnöknek Gayer Ferenc. Zsoldos Béla régen is és továbbra is alelnök volt és maradt. A magam részéről igyekszem jól csinálni, amit csinálok, törekszem jó kapcsolatot ápolni a szakma minden szereplőjével, illetve az elmúlt évekbe rengeteg tapasztalatra tettem szert. De megmondom őszintén, már nem vagyok olyan finom és óvatos, mint voltam korábban. Nem vagyok egy konfrontálódó típus, de határozottabb és keményebb hangot kezdtem használni, ha a közös érdekeinkről van szó.

  • MagyarJazz: Mi az, amit mindenképpen szeretnél megváltoztatni 2022-ben? Van ilyen egyáltalán? Milyen céljaid vannak, amiket még nem tudtál elérni, de a következő két évben célul tűztél ki?
  • Bágyi Balázs: Még mindig nem tudtuk elérni az önálló, állami jazz-középdíjat, ez a legfontosabb vágyam, nem adtam fel.

 

  • MagyarJazz: A 2021-es év elején még nem is remélhettük, hogy olyan szabadságot élvezhet az ország, hogy a nyár majd minden napjára jutott egy fesztivál. És idén sokkal több jazzfesztivál, mint tavaly. Mi minden történt 2021-ben, amit a Jazz Szövetségnek köszönhetnek a zenészek?
  • Bágyi Balázs: Köszönöm a kérdést, a részletes megválaszolása bőven túlmutat ennek az interjúnak a keretein, a közgyűlésen csak ez a rész szokott kb. egy órás lenni…
    Néhány tényszám dióhéjban. Elsősorban is a sikeres pályázási tevékenység nyomán a MJSZ éves rendezvényein összességében, átfedésekkel természetesen, de 300-400 magyar jazzmuzsikus lép fel és részesül tiszteletdíjban. Csak a “30 év jazz” sorozatban 40 produkció, 157 magyar művészt jutott lehetőséghez.
    A Magyar Jazz Napján a Budai Várban, aznap 8000 ember fordult meg és hallotta a programunkat.
    A Magyar Jazz Szövetség tevékenységének döntő része a fiatalokról szól. Olyan versenyeket rendezünk, amiket senki más nem csinál meg, sikeres volt, mind az októberi Csepregi Gyula szaxofonverseny, mind a novemberi Pege Aladár verseny is, amelyekről részletesen és színvonalasan a MagyarJazz.hu is beszámolt, így az olvasók nyomon követhették a fejleményeket. A hangszeres versenyeken kívül nagyon népszerű a combo verseny is, valamint töretlenül működtetjük az “év fiatal jazz-zenésze” mentorprogramot is. Mindezeken felül a fiatalok nyári jazz táborokban való részvételét is támogatjuk. Korábban volt a ”Raktár Plusz” koncertsorozat alelnökünk Zsoldos Béla kezdeményezésére, amely során az NKA által 47 millió Ft jutott a jazzre.
    A Köszönjük Magyarország! Program idei részében amely egy EMMI kezdeményezés, de több százmillió forint jutott a műfajnak, hasonló mértékben ítélt meg összegeket a PKÜ is a jazz műfaj képviselőinek.
    Ezek ugyan nem MJSZ pénzek, de abban, hogy a műfaj ilyen elismertségre tett szert a kultúrpolitikában, jelentős szerepe van annak a munkának és lobbytevékenységnek, amit az MJSZ végez a műfaj érdekében.
    Összességében kijelenthető, hogy a jazzszövetség a magyar jazzélet motorja és legfőbb működtetője.

 

  • MagyarJazz: Szeptemberben az új vezetőségi tagok - gondolom - bekapcsolódtak a munkába. Milyen feladatokat láttak el a 4 hónap alatt? Könnyen ment különben az integrálásuk, bevonásuk a feladatokba, már átlátják a szervezet működését?
  • Bágyi Balázs: Azt látni kell, hogy nem egyből lesz valaki elnök, vagy alelnök, előtte sok-sok év vezetőségi tagság van, tehát a munkába már jóval korábban bekapcsolódtak. Tehát a feladatokat és a működést átlátják. Így van ez Gayer Ferenc alelnökünkkel is, akinek, úgy látom jó energiákat hozott és nagy lendületet adott a kinevezés. De ugyanezt mondhatom el a friss vezetőségi tagokról is, hogy róluk is szó essék mindenképpen, Karosi Júlia, Nagy János és Pozsár Máté is nagy elánnal, önálló projekt tervekkel és kreatívan vetették bele magukat a munkába.

 

  • MagyarJazz: Visszatérve a sok szövetségi fellépéshez, volt egy, ahol kirívóan sokat szerepelhettek a jazz-zenészek, ami nagyon pozitív. Viszont ezen a helyen, a Papírkutyában (Veszprém), eddig csak nagy ritkán szólt jazz, és a kiírás szerint, csak 2020. február óta van élő zene náluk (a pandémia kezdetén indultak). Aztán egyszer csak majdnem minden nap jazzkoncertek lettek a Szövetségnek köszönhetően. Ezt a helyet az vezetőségi tagok választották? Nem gondoltátok, hogy már létező, régóta fennálló klubokat célozzatok meg az erre fordítható összeggel (pl. Szeged), akik nem nyertek más pályázaton, de minden erejükkel próbálkoznak az ország távolabbi részein is életben tartani klubokat? Arról tudsz esetleg információt, hogy a veszprémi helyszín fog maradni, mint állandó jazzszíntér azután is, hogy a Jazz Szövetség nem támogatja? Kérhetünk majd ezekről a koncertekről információkat a jövőben? Mert mi csak utánkövetéssel értesültünk a fellépésekről, mikor a zenészek kitették, hogy ott jártak, a Szövetség tagjai sem kaptak róla írásos tájékoztatást.
  • Bágyi Balázs: Kicsit sok kérdés ez egyszerre, igyekszem sorban megválaszolni.
    A Papírkutya valóban berobbant a vidéki jazzklub életbe, de nem véletlenül és nem érdemtelenül. Állandó közönség van, igény a jazzre, mindennapos nyitvatartás és kitűnő, zenészbarát ellátás és légkör.
    Amúgy a helyet nem támogatja a szövetség, ez téves meglátás. A szövetség a “30 év jazz sorozat” keretében a zenészek tiszteletdíját állja csak, bárhol is játszanak. Mellesleg itt ideális körülmény az is, hogy az EKF 2023 projekt részeként, az EKF iroda készségesen besegít a délutáni ifjúsági ismeretterjesztő előadások megszervezésébe, amely része a pályázatunknak, illetve ők maguk is rengeteg koncertet visznek oda.
    Számos más vidéki helyszínen is zajlik a program. Nekem van egy sorozatom “Kastélyjazz” címmel Pomázon, valamint nemrég ment le Fehérváron egy négy részes adventi sorozat szintén ebből a pályázatból és további koncertek lesznek ugyanitt. Ezeken kívül volt két produkció Bátaszéken, három Lovasberényben stb… Lesznek még koncertek Gödöllőn, illetve Debrecenben is.
    Megkerestünk régebbi, hagyományos vidéki jazz helyszíneket is Pécsett, Győrben, de azt a választ kaptam, hogy régóta halasztott kötelezettségeikkel vannak elfoglalva, nem tudnak új programot fogadni.
    Aki követi a szövetség hivatalos Facebook oldalát értesülhetett az eseményekről, mind fenn van és lesz.

 

  • MagyarJazz: A jövőről is kérdeznélek. Rögtön kapcsolódva az előző kérdéshez, lesznek még az MJSZ által támogatott fellépések, akár Veszprémben, akár máshol?
  • Bágyi Balázs: Igen, még van némi keret. Január 13-án lesz Balázs József Quintet, 20-án Trio Midnight Veszprémben, 27-én SoLaTi Gödöllőn, majd február 3-án ismét a Papírkutyában Lukács Miklós Cimbiózis. Ezeken kívül még két koncert Fehérváron az Ávéd János Balance és a Nagy János trió közreműködésével, valamint még pár formációt kell elhelyezni a program szerint, ezeken is folyamatosan dolgozunk.

 

  • MagyarJazz: Nemsokára ismét verseny lesz, mégpedig Pintér Zoltán által megálmodott, nagysikerű ’Az év fiatal jazz-zenésze verseny’. Lehet tudni, mennyien jelentkeztek és mennyien jutottak be a döntőbe? Megkérdezhetem talán már a neveket is, lassan biztos kiteszitek az eseményt.
  • Bágyi Balázs: Igen, a verseny döntőjére január 30-án 20 órakor kerül sor a Budapest Jazz Clubban. A döntőbe 8 versenyző jutott be, akiket négy intézmény delegált és a program történetében először külföldiként, a grazi egyetem is küldött két magyar versenyzőt. A részt vevők: Sárközi Edina (ének), Éles Máté és Majsai Roland (dob), Veininger Kristóf (szaxofon), Virág Benedek (gitár), Papp Tamás (zongora), Tűzkő Salamon (trombita), Vörös Zsolt (basszusgitár). Nagyon színes, izgalmas versenynek nézünk elébe.

 

  • MagyarJazz: Még milyen versenyre készültök ebben az évben?
  • Bágyi Balázs: Tervezünk még combo versenyt, illetve újdonságként szeretnénk megrendezni Babos Gyula emlékére egy gitárversenyt, amennyiben nyerünk hozzá támogatást.

 

  • MagyarJazz: Végül megkérdezhetem, hogy amióta csak tagságival léphetnek fel fiatalok versenyen, sokan csatlakoztak? Hasznos volt ezt a lépést meghoznotok?
  • Bágyi Balázs: Sokan és nagyon hasznos volt. Meggyőződésünk, hogy kell és szükséges, hogy a fiatalok jobban közelítsenek a Jazzszövetséghez, lássanak bele annak munkájába, adott esetben pedig maguk is vállaljanak feladatokat. Tudom, hogy egy fiatal huszonéves muzsikusnak nem első sorban ez van a fejében, de azt látni kell, hogy a Jazzszövetség projektjeinek legalább a fele róluk szól, értük van.

 

  • MagyarJazz: Sok sikert kívánunk és boldog új évet! Megpróbáljuk a legtöbb versenyről tájékoztatni olvasóinkat.
  • Bágyi Balázs: Nagyon köszönjük, és köszönjük eddigi munkátokat, partnerségeteket is!

 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005