fbpx
Print this page

Szendőfi Péter és Frey György is az Artisjus díjazottak között

2020. december 12.

A kortárs darabok terjesztőit díjazta december 11-én az Artisjus. Tíz zenetanárt és tíz előadóművészt díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban.

 

A szerzők közös jogkezelő egyesülete két éve alapította a díjat azzal a céllal, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek. Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét. Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket.

Előadói díjat, a jazzdobosként alkotó Szendőfi Péter kapta.

Szendőfi Péter: A hazai és a nemzetközi dobosvilág színterének elismert képviselője, előadó, jazz zeneszerző, hangszerelő. Az amerikai Ütőhangszeresek Világszövetségének egyedüli európai tagja. Rendszeresen lép fel világhírű zenészekkel itthon és külföldön egyaránt. A mainstream, fúziós vagy latin jazztől a popzenén át minden műfajban ugyanazt a magas színvonalat képviseli. Jazz előadóként kb. 220 hazai nagylemezen működött közre. Oktatói munkássága is kiemelkedő: hazánkban és külföldön is számos mesterkurzus, különféle iskolák, zeneművészeti egyetemek előadója. 2001-ben Artisjus-díjban, 2003-ben pedig Arany Dobverő-díjban részesült. 1992-ben megalapított saját zenekara napjainkban Fusio Group néven működik, 7 albumuk jelent meg. A zenekar 2007-ben eMeRTon-díjat kapott az „Év jazzegyüttese” kategóriában. 2005-ben Romhányi Áronnal megalakította a Loop Doctors nevű Drum'n'bass - Jungle - Breakbeat formációt. 2006-ban megjelent albumuk (High Voltage) 2008-ban Fonogram-Díjat kapott „Az Év Hazai Jazz Albuma” kategóriában. 
Koncertjéről Iván Csaba írt: https://magyarjazz.hu/koncertbeszamolok/329-in-fuzios-kezeles-a-romerben

Szendőfi Péteren kívül Tempfli Erik kapott még díjat.

 

Zenetanári díjat idén Frey György kapta jazz-zenészek közül.

Frey György: A pomázi Teleki-Wattay Alapfokú Művészeti Iskola basszusgitár és zenekari gyakorlat tanára. Zeneszerzőként, hangszerelőként és sessionzenészként is számos pop- és jazzformáció közreműködője. Egyéni stílusa néhány hang után azonnal felismerhető̋, lírai improvizációi magával ragadóak, hangszertechnikai tudása lenyűgöző̋. Pedagógusi munkája, a jazz műfaj népszerűsítése terén végzett több évtizedes munkássága kiemelkedő̋. 2004-ben a Jazzpression zenekar tagjaként eMeRTon-díjat kapott az „Év jazzegyüttese” kategóriában. 2009-ben Artisjus-díjban részesült.

Kárpáti Balázs - A Kodolányi János Egyetem jazz-tanszakán végzett summa cum laude 2012-ben. Még ebben az évben a Firkin zenekarhoz igazolt, akikkel az elmúlt nyolc év alatt „körbekoncertezte” Európát a Wacken Open Air-től a Montreux-i Jazz Fesztiválig. Az együttes 2016-ban Fonogram díjat nyert „Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele" kategóriában. Együttműködött többek között a következő zenészekkel: Jamie Winchester, Karácsony János (LGT), Szalóki Ági, Nagy Hunor Attila (Beatrice), Fehér Zsombor (Kerekes Band), Pál István „Szalonna", Szabó Attila (Csík Zenekar), Németh Alajos (Bikini). 2011-től folyamatosan aktív gitár-, zeneelmélet- és alapfokú zongora magánoktató Budapesten. Az elmúlt egy évtizedben rengeteg hobbizenész mellett elindította pályáján Fehér Fábió jazz gitárost (Fehér Fábió Trió).

Tornóczky Ferenc (posztumusz díjazott): A mai könnyűzenei élet legtöbb gitárosának kiváló oktatója életének 77. évében hunyt el. A Kőbányai Zenei Stúdió zenetanára, dszesszzenész. Kiemelkedő gitárosként az elmúlt évtizedekben számos nagynevű dzsesszzenésszel működött együtt, többek között Pege Aladárral, Fogarasi Jánossal, Jávori Vilmossal, Lattmann Bélával, Berki Tamással, és a jazz mellett számos más műfajú könnyűzenei formáció tagja volt. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete Kőbányai Zenei Stúdiójának alapító tanára, megszakítás nélkül itt tanított élete végéig. Hosszú tanári pályafutása során a lehető legmagasabb szintre fejlesztette tanítási módszereit, vidám, emelkedett hangulatú óráira sorban álltak a növendékek. Szinte hihetetlen szeretettel és odaadással adta át egyedülálló tudását diákjainak a jazz -improvizálásról és az akkorddallam játékról.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Az alkotók azzal bízták meg, hogy egyes szerzői jogaikat kezelje, s így jövedelemhez jussanak munkájuk után. Ezért jogdíjat szed azoktól, akik a műveket – egyebek között profitszerzési céllal – nyilvánosan felhasználják, és a beszedett díjat kifizeti az érintett szerzőknek. Az Artisjus kül1detésének része, hogy minél egyszerűbbé tegye az alkotók és az alkotásokat használók viszonyát mindkét oldal megelégedésére; ezért közvetítő-szerepre törekszik a zenerajongók, könyvbarátok, illetve a szerzők és a jogalkotó között. 7 Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy húszezer magyar szerző jogait kezeli, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.

Gratulálunk minden díjazottnak!

 

 Fotó: Gyarmati Balázs, Irk Réka