fbpx

A MAO vírusa először színpadon – Art of Virus

2020. augusztus 11.

Május 1-jén elindult a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél által kitalált különös vírus. Egyszer majd hallhatjuk, hogyan lesz kilenc hangból sok hosszú zenemű. A kilenc hangot 10 zeneszerzőnek kellett továbbírnia, így biztosított lett a mutáció, ami ha nem szakad meg, akár végtelen is lehet. A zeneszerzők nem csak magyar jazz-zenészek közül kerültek ki, hanem komolyzenei és nemzetközi szerzők is vannak köztük.

Fekete-Kovács Kornél kitalált 9 hangot, amit átadott 10 remek zeneszerzőnek: Eötvös Péternek, Mike Garsonnak, Kiba Stankiewic-nek, Brian Charette-nek, Tony Grey-nek, Cseke Gábornak, Bacsó Kristófnak, Ávéd Jánosnak, Korb Attilának és Subicz Gábornak. Vajon ki hogy fejleszti tovább, és a 10 zeneszerző által kiválasztott 2 újabb meghívott zeneszerző hogyan folytatja ezt a 9 darab hangból elindult művet? Hogyan terjed egy zenei vírus, az Art of Virus?

Ahhoz, hogy ezt követni tudják a zeneszerzőkön kívül mások is, egy programozóra is szükség volt, aki a hangokat, hangfájlokat, videó fájlokat és egyéb adatokat adatbázisba rendezi, és kitalálja, hogyan lehetne szórakoztató módon tálalni az érdeklődőknek. Egy startup, a Phonic Chat a fejlesztője ennek az oldalnak, ami még csak kezdeti stádiumban van (https://phonicchat.com/aov).

A vírus terjesztésében már részt vesznek ismert zenészek: Eötvös Péter ágán Vajda Gergely, Kurtág György; Mike Garson ágán David Liebman, Rick Margitza, Peter Sprague; Cseke Gábor ágán Kovács Linda, Hofecker Dániel, Fenyvesi Márton, Dés András; Ávéd János ágán Bolcsó Bálint, Pozsár Máté, Ajtai Péter többek közt.
De van olyan ág is, ami egyelőre megakadt, nem vírushordozó, mint Tony Grey-é.

A beküldött hangfájlok mérete átlagosan 20 másodperc és 1,5 perc között mozog. Van extrémen rövid, mint Reuben Alané: 5 másodperc (bár van „feltöltve” egy 0 mp-es is Alana Macphersontól), és talán a leghosszabb: Adam Kennnaugh hangfájlja 10:38 perccel.

Fekete-Kovács Kornél május óta minden pénteken jelentkezett Facebookon, aztán júniustól kéthetesre ritkította a bejelentkezéseket, mert maga a beérkezett művek feldolgozása is nagy feladat volt. Ha jól értettem, az elején minden kottát feldolgoztak a MAO-val. Valamint egyik műsorban elárulta, hogy miután ennyire fertőző lett a vírusa, szeretné folytatni és színpadra állítani egyszer ezeket a sok-szerzős műveket a Modern Art Orchestrával.

Június 16-ig már 29 országból csatlakoztak a projekthez. Legtöbben magyar, amerikai, finn, lengyel zeneszerzők. Augusztus 5-én, majdnem két hónappal később pedig már 39 országból kapcsolódtak be, a fentieken kívül még jelentős az olasz vonulat. 17 szint létezik, tehát a törzs és 10 ága már 15 újabb ágat növesztett.
Június 16-ig 213 zeneszerző csatlakozott a projekthez, fotóból csak 118 darab volt feltöltve, hang fájlból pedig csak 68. Augusztus 5-én már 422 zeneszerzőt találni az oldalon, 236 fotó és 167 hangfájl került feltöltésre. Tehát ha nem is tízszereződött, de megduplázódott a csatlakozók száma.

Ami az egésznek a lényege volt, hogy hallható legyen a vírus, az július végén megtörtént, igazi élményben volt része annak, aki nyomon követte a 3 hónapja terjedő vírust, mert az egyik ág megszólalt. Korb Attila által elindított virulens vírus révbe ért, színpadon is hallható változatát meghallgathatta közönség a Budapest Jazz Clubban, a Nexus LineUp előadásában, amiről Somogyvári Péter beszámolójában már olvashattak.

Az Art of Virus című műnek a szerzői: Fekete-Kovács Kornél, Korb Attila, Papp Mátyás, Hofecker Dániel, Jámbor Ármin, Gyárfás Péter, Tóth Lajos, valamint Hofecker Dani másik ágából bevont Karel Eriksson.
Egyébként Hofecker Danit már két főágon is nominálták, mégpedig Cseke Gabinál és Korb Attilánál.

Íme a művészet vírusa, először egyenként a pár másodperces feltöltött kompozíciók, majd egyben az egész mű:

Fekete-Kovács Kornél:

Korb Attila:

Papp Mátyás: csak kotta található


Hofecker Dániel:

Jámbor Ármin:

Gyárfás Péter:

Tóth Lajos:

Karel Eriksson:

Videó: az Art of Virus kiszabadult a színpadra:

Fotó: Irk Réka, archívum