Scofield filmre gyűjtenek a Kickstarteren

2020. június 18.

Az All About Jazzen jelent meg interjú nemrég Jörg Steineck, német filmrendezővel, akit legújabb filmjéről kérdezték, ami az Inside Scofield címet viseli. Scofieldnek egyébként a napokban jelent meg új lemeze az ECM kiadásában (Swallow Tales), november 3-án pedig Dave Hollanddal koncertet ad Budapesten a GetCloser szervezésében.

Steineck már készített pár éve dokumentumfilmet zenészekről, a Lo Sound Desert-et (2016) punk zenészekről és a Truckfighters-t (2011) egy svéd rock bandáról.

Steineck elmondta, hogy most azért esett a választása egy gitárikonra, John Scofieldre, mert édesapja nagy jazzrajongó volt, így a jazz-zene szeretete már gyermekkorában beleivódott, de ettől függetlenül mindféle zenét hallgat, bár megjegyzi, hogy miután festő is, a jazz nagyon inspirálja. Alapvetően, amiért belefogott a Scofieldről készített filmbe, hogy még láthassa ezt a munkáját a 83 éves édesapja.

Az alap ötlet egy koncertből jött, amit a német TV-ben látott a híres, hosszú szakállú gitárosról. Ekkor határozta el, hogy nemcsak a gitárosról, de a jazzről és a jazz-zenészek életéről szeretne filmet készíteni.
A filmet 2018-ban kezdték el forgatni a Combo 66 csapattal. Körülbelül 40 órányi felvételt készítettek a nyugati partról induló koncertkörúton, ami 9 különböző várost érintett. Ehhez még hozzájött tízórányi interjú és egyéb esemény.
A film leginkább a gitárfenomén jelenlegi karrierjéről szól, és úgy általában egy jazz-zenész életéről, de persze nem hagyhatták ki a történelmi szempontokat sem, mint érdekes anekdotákat a múltból Miles-ról (Miles Davis).

A filmben még megszólalnak Scofield Combo 66 zenekarának tagjai, mint a zongorista Gerald Clayton, a basszusgitáros Vicente Archer és természetesen a dobos Bill Stewart, aki a gitáros számos más projektjében is részt vett. De szerepel még Bill Frisell, Steve Swallow, Jon Cleary, Joe Lovano és Dave Holland is.

A rendező elmondta, hogy Scofield azon kívül, hogy a film főszereplője, a zenei tanácsadója is lesz a filmnek, a végleges jóváhagyást is ő fogja adni. Elmondta, hogy a gitáros karrierjét elsősorban saját maga és a felesége, Susan, mint menedzsere végzi. És hogy mindenképpen dokumentumfilmet szeretne készíteni, nem pedig image- vagy reklámfilmet.

Az interjúban arról kérdezték Jörg Steinecket, hogy mint filmrendező, másképp közelít-e a dokumentum témájához? Válaszában elmondta, hogy természetesen a narratívát meg kell, hogy változtassa, mert egy punk-rock filmben egészen más a ritmus, inkább agresszív és performatív szempontokra kell összpontosítani. Egy filmnek megvan a saját dinamikája, ritmusa, amit a témához kell illeszteni. Valamint arról is kérdezték, hogy másképp közelít-e egy dokumentumfilmhez, mint egy fantasy filmhez. Amire azt válaszolta, hogy számára a kettő ugyanolyan, mert mindkettőt a saját vizuális elképzelésével, megközelítéssel próbálja elkészíteni. Szerinte e kettő, a filmkultúrában összeolvad egy idő után. Erre hozta példának a Breaking Bad-et, ami a valósághoz olyan közel áll, mintha dokumentumfilm lenne, de kitalált mégis, egy keverék.

És vajon mikor lesz kész a film?

Erre azt válaszolta Steineck, hogy az utómunkákat kezdenék. Eddig még nem történt szerkesztés. A Kickstarter kampánytól függ, hogy befejezik-e a munkát. 50 órás anyagot kell megszerkeszteniük, amibe animációkat is szeretne rakni. Miután ez kész van, meg kell fizetniük a zenei jogokat, tehát egy hosszú listája van, mik a várható költségek. A járvány miatt ez nem a legkedvezőbb időzítés, miután fél évig készült a Kickstarter kampány, de hisz a krízis hatalmában, és hogy szükség van a kultúrára. Úgy fogalmazott:  „Mit tehetnénk, nevetünk, annyira tragikus az egész helyzet, de haladunk tovább a siker felé”.

Végül néhány szó a Kickstarterről: Ez egy amerikai közhasznú társaság, közösségi finanszírozási platform, amely pénzt gyűjt támogatóktól olyan projektekre, amire nincs meg az egész finanszírozási összeg, de jó ötletnek tűnik a megvalósítása. A közösség alkotói kiválasztják a határidőt és a minimális finanszírozási célt. Ha ez nem teljesül, akkor a felajánlott pénzt nem szedik be. A Kickstarter 5% + 3-5% díjat számol fel az összegyűjtött összegre. Természetesen vannak buktatói, mert nincs garancia arra, hogy a projektet, amit támogattak, megvalósul, vagy úgy valósul meg, ahogy meghirdették, vagy valóban eltalálták a projekt várható költségét.

A John Scofieldről szóló filmet a Kickstarteren lehet támogatni: https://www.kickstarter.com/projects/steineck/inside-scofield

 Forrás: https://www.allaboutjazz.com/

 

Programajánló: John Scofield & Dave Holland Duo  •  november 3. 20:00, MOMKult: https://getcloserconcerts.com/koncert/john-scofield-dave-holland-duo-2020/

Fotó: Kickstarter