fbpx
Print this page

Philip Bailey - Love Will Find a Way

2020. máj. 17.

Tavaly nyáron Maceo Parker kedvéért mentem le Paloznakra, kíváncsi voltam arra, mit kezd egy jó alkimista a soul és a jazz elemeivel. Most hasonló érdeklődés vezetett, mikor a Verve Records új korongját meghallgattam. A jazzben otthonosan mozgók számára Philip Bailey a mesteri falzett hangot jelenti. Meg az Earth Wind and Fire-t, ahol alapembernek számított, összetéveszthetetlenné hangzásukat a vokál és a fúvósok kórusa tette, a sajátos jazz alapok.

Ráadásul a denveri illetőségű 69 éves Bailey összetoborozta a jazz elsőosztályú klasszisait a felvételekre. A „Love Will Find a Way”-n hallható a múlt és a jelen klasszisainak hada: Kamasi Washington, aTunde Adjuah, Lionel Loueke, Kenny Barron, Chick Corea, Robert Glasper, Christian McBride, Steve Gadd vagy Bilal - elég veretes névsor.

Az albumot nyitó „Billy Jack” vagy a „Stairway to the Stars” reggae-funkos, afro-beates indítása megadja az alapokat az eligazodáshoz, hogy ne vásároljon senki zsákbamacskát. Pazar vokális hangzás, modern hangszereléssel, kiváló fúvós arrange-zsal. A soul szintézsisre jó példa a „You're Everything” vagy a Bilallal énekelt „We're a Winner” és a „Just To Keep You Satisfied”. Az EWF legjobb trendjét idézi a „Sacred Sounds” finom fúvós tónusaival, és a „Long as You're Living”. Bailey-t pályája kezdetén a dobosok (például Art Blakey) vonzották a zenéléshez, és az olyan számok ritmusalapja, mint „Brooklyn Blues” érthetővé teszi ma is, hogy miért. Az album koncepciójának remek lezárása az emlékezetes Pharoah Sanders albumra került változatot idéző „Love Will Find a Way”.

Régen az alkimisták azt tartották: „A mi aranyunk nem a tömeg aranya." A modernkori jazzalkimista, Philip Bailey viszont úgy vélekedik, ha teszik, viheti mindenki.

 

Verve, 2019

Tracklista:

  1. Billy Jack (6:57)
  2. You're Everything (4:50)
  3. We're a Winner (feat. Bilal) (5:32)
  4. Stairway to the Stars (4:56)
  5. Brooklyn Blues (2:56)
  6. Once in a Lifetime (5:53)
  7. Just to Keep You Satisfied (5:17)
  8. Sacred Sounds (8:16)
  9. Long as You're Living (4:40)
  10. Love Will Find a Way (feat. Casey Benjamin) (6:31)

 

Közreműködnek:

Philip Bailey - ének, kalimba
Kamasi Washington - tenor szaxofon
Casey Benjamin - tenor szaxofon, beszédszintetizátor
Christian Scott aTunde Adjuah - trombita
Lionel Loueke - gitáar
Kenny Barron - zongora
Chick Corea, Robert Glasper - billentyűsök
Christian McBride, Derrick Hodge - bőgő
Steve Gadd, Kendrick Scott - dobok
will.i.am – ének, ütőhangszerek
Bilal – ének, vokál