Fiatal jazz-zenészeknek (is) újabb támogatás érkezik - BMC és Petőfi Irodalmi Múzeum

2020. máj. 03.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága szombaton, egymilliárd forintot csoportosított át a független művészek megsegítésére. Ezt az összeget Köszönjük Magyarország néven, pályázat útján osztják szét a bevétel nélkül maradt előadóknak.

A rendezvények, előadások és koncertek elmaradása nemcsak az intézményeknek okozott drasztikus bevételkiesést, hanem kiemelten sújtotta azokat, akik vállalkozóként mint független előadó szerződtek egy-egy intézményhez.

A Köszönjük Magyarország című pályázatot a nemzetstratégiai intézmények, szervezetek bonyolítják le, és saját hatáskörükben döntenek a támogatásokról is. Ezt a könnyűzenei ágazatnál a Petőfi Irodalmi Múzeum, a fiatal jazz-zenészeknél a BMC (Budapest Music Center) fogja bonyolítani.

A munka nélkül maradt művészek nem tétlenkednek a hirtelen jött szabadidőben sem, társadalmi szerepvállalásukat az Emmi példamutatónak nevezte. Sokan vállalnak karitatív munkákat idősek támogatására, videók révén diákokat segítenek a tanulásban, mások próbákkal teszik hasznossá az otthon töltött időt – írta az MTI.

Közölték: az egyes ágazatoknak szóló felhívásokat a nemzetstratégiai intézmények saját honlapjukon teszik közzé.

Amint a BMC-től kapunk információt, hogyan fog zajlani a pályáztatás, frissítjük cikkünket.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum már ki is tette a pályázat leírását. 

Összefoglalás:
Pályázati cél: Zeneszerzők esetében: a pályázati támogatás fejében a támogatottnak a trianoni évfordulóra reflektáló zeneművet kell komponálnia
Pályázati cél megvalósításának időtartama: legkésőbb 2020. november 30.
Pályázók köre: 18. életévüket betöltött írók, költők, dramaturgok és zeneszerzők.
Igényelhető támogatás: Zeneszerzők esetében: max. bruttó 300.000 Ft
A zeneszerzők esetében a PIM a támogatás fejében 5 évre megszerzi az elkészült zenemű ingyenes közzétételi jogát is.
Benyújtási határidő: 2020. május 18. 12.00 óra

Pontos leírás, dokumentumok: https://pim.hu/hu/hirek/koszonjuk-magyarorszag

 

Forrás: MTI

Frissítés: Május 8. - mégsem csak fiataloknak szól az újabb pályázat, amit az Emmi írt ki jazz-zenészeknek.

BMC kiírása:

Pályázók köre: 18. életévüket betöltött, a jazz zene bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet területén életvitel szerűen dolgozó magyar állampolgárok, akik a meghirdetett veszélyhelyzetben egy produkció tagjaként, vagy önálló produkció okán nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel.

Odaítélhető támogatás: egy élőzenei koncert esetén fellépőnként maximum bruttó 120.000 Ft; két élőzenei koncert esetén fellépőnként maximum bruttó 240.000 Ft. A támogatás számla ellenében kerül kifizetésre. A támogatás összegéről – és így a megvalósítandó koncertek számáról – a pályázat lebonyolítója dönt a rendelkezésre álló forrás és az érvényes pályázatok számának függvényében.

Megvalósítandó jazz zenei program: A kialakult helyzetben fontos szempont, hogy Magyarország minden szegmensébe eljuthassanak a pályázat keretében támogatott programok, és elsősorban vidéki helyszíneken, kultúrházakban, könyvtárakban, befogadó helyeken a helyi szervezetek meghívására és szervezésében valósuljanak meg. A helyszínek változatos technikai adottságai miatt nagy hangsúlyt kap a programok kialakítása és létrehozása kapcsán az előadóművészek kreativitása, az egyedi helyzetekhez illő megoldások kialakításával.

Benyújtási határidő: 2020. május 18!!!!!!. éjfél.

További információ: https://bmc.hu/hirek/koszonjuk-magyarorszag-jazz-palyazat