Szabó Gábor-díjas: Ráduly Mihály, Pernye András-díjas: Kerekes György, Gonda János-díjas: Kőszegi Imre

2020. február 16.

Kerekes György, a MagyarJazz szerzője, Pernye András-díjat kapott a Magyar Jazz Szövetség 30. jubileumi közgyűlésén. Gratulálunk minden díjazottnak!

Hogy melyik díj mit jelent, kik kaphatják, az alábbiakban megtudhatják.

A Szabó Gábor-díj a hazai jazz szakmai előadói életműdíja
 
A díjat - elsősorban - olyan magyar állampolgárságú személy kaphatja meg, aki életművével, művészi és szellemi tevékenységével hozzájárult a magyar jazzművészet színvonalának emelkedéséhez, a magyar zenei élet gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez.

A díjat kiemelkedő előadóművészi, zeneszerzői tevékenység elismeréséért évente egy személy kaphatja meg.

 

Pernye András-díj (2009)

A díjat - elsősorban - olyan magyar állampolgárságú személy kaphatja meg, aki életművével, művészi és szellemi tevékenységével hozzájárult a magyar jazzművészet színvonalának emelkedéséhez, a magyar zenei élet gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez.

A díjat fotóművészeti, kritikai, újságírói, kiadói, koncertszervezői- és egyéb, a jazzélet érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséért évente egy személy kaphatja meg.

 

Gonda János-díj (2013)

A díjat - elsősorban - olyan magyar állampolgárságú személy kaphatja meg, aki életművével, tanári és szellemi tevékenységével hozzájárult a magyar jazzoktatás és pedagógia színvonalának emelkedéséhez, a magyar zeneoktatás gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez.

A díjat tanári, pedagógiai, szakkönyv írói, ismeretterjesztői és egyéb, a jazzoktatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséért évente egy személy kaphatja meg.

 

Az utolsó körben 3-3-3 jelölt maradt minden díjra:

Szabó Gábor-díjra: Fekete István, Binder Károly, Ráduly Mihály
Pernye András-díjra: Kerekes György, Bércesi Barbara, Hoffmann György
Gonda János-díjra: Kőszegi Imre, Binder Károly, Elek István

 

A díjazottak pedig: 
Szabó Gábor-díjas: Ráduly Mihály szaxofonos
Pernye András-díjas: Kerekes György, a MagyarJazz szerzője, a Harmónia Jazzműhely alapító tagja, A jazz évszázada, Jazz portrék I-II. című könyvek írója, társírója
Gonda János-díjas: Kőszegi Imre dobos, zeneszerző és tanár, akivel 75. születésnapján készült interjú

 

A közgyűlés 11 óra után kezdődött Bágyi Balázs elnök vezetésével, és fél 3 után fejeződött be. A tagság létszámához képest nem voltak sokan a megjelentek, és sajnos csak 5 nő foglalt helyet a székekben. Ám túl sok fiatal sem jelent meg, talán voltak féltucatnyian.

Idén több rendezvény is megrendezésre kerül a szövetség szervezésében, tekintettel a Magyar Jazz Szövetség 30. évfordulójára, amiről folyamatos tájékoztatást fogunk adni.