fbpx
Print this page

Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis - Inferno

2020. február 14.

Erre nagyon ráhibáztam. Egy igazi headline a jazzsajtóban. Keresgél az ember a kínálatban, ráakad valami érdekességre, alaposabban kóstolgatva eldönti, hogy ez ajánlót érdemel. Mikor hallgatni kezdtem ezt az albumot, még fogalmam se volt róla, hogy a formáció július 6-án fellép a Müpában. A korong valóban vadonat friss, 2020 januárjában jelent meg, melyen a nyolc éve a Rose Theatre-ben rögzített jazz hallható. Sherman Irby Inferno című kompozícióját Dante Isteni színjátékának első része ihlette. Igazi kuriózumot tart a kezében a gyűjtő. Alvilági utazás egy kiváló kortárs amerikai zenekar tolmácsolásával.

A komponista Irby, a Lincoln Center Orchestra zenekarának vezető altszaxofonosa érdekes megoldást választ. Nyitány után Joe Temperley, a formáció baritonistája „Dante” hangjaként, azaz narrátorként szegődik mellénk, ha már a Pokol bejárására vállalkoztunk. A New York-i előadás közben táncos performance zajlott a színpadon, a zene pedig leginkább Benny Goodman Bolero átiratát idéző, de annál változatosabb és szórakoztatóbb hangszereléssel, hiszen nem egyetlen téma végtelen reprodukciója.

A hét tétel átvezetéseiben is a ¾-es tempó ismétlődik, míg elvonulunk a Hitetlenek háza, a Kielégíthetetlen éhség, az Óvakodj a farkastól és kígyótól, a Dis városa, A háromfejű kígyó, A nagy csaló és A Purgatórium-hegy partjai mellett. Remek példa ez arra, hogy az alkalmazott színpadi zene hogyan építheti be a big band hangszerelés lehetőségeit a produkciójába. Itt külön a zenészekről ezért nem is érdemes beszélni, mert ez egy igazi minőségi csapatmunka. Érdekességként a vájtfülű (quick-eared) hallgatóknak azért odaírtam a tételek szólistáit. A végén pedig olvasható az LCO teljes csapata.

Ha valaki a környezetünkben Ravelt vagy a Bolerot emlegeti, míg hallgatjuk, dicsérjük meg érte nyugodtan. Ha nem tenné, az se baj, lehet, hogy kiválóan főz. Hangszereléssel foglalkozóknak pedig kifejezetten ajánlott feladat a tanulmányozása.

 

Blue Engine Records, 2020

Tracklista:

  1. Overture: Lost (szóló: Joe Temperley)
  2. Movement I: House of Unbelievers   (szóló: Ted Nash, Victor Goines, Chris Crenshaw)
  3. Movement II: Insatiable Hunger (szóló: Walter Blanding, Vincent Gardner)
  4. Movement III: Beware the Wolf and Serpent (szóló: Sherman Irby, Elliot Mason, Wynton Marsalis)
  5. Movement IV: The City of Dis (szóló: Walter Blanding, Ted Nash)
  6. Movement V: The Three-Headed Serpent (szóló: Ali Jackson, Victor Goines, Ted Nash , Kenny Rampton, Marcus Printup, Dan Nimmer)
  7. Movement VI: The Great Deceiver / Finale: The Shores of Mount Purgatory  (szóló: Carlos Henriquez, Dan Nimmer, Joe Temperley)

 

A Lincoln Center Orchestra zenészei

Szaxofon:

Sherman Irby (altszaxofon, klarinét és fuvola)
Ted Nash (altszaxofon, klarinét és fuvola)
Victor Goines (tenor szaxofon, basszusklarinét és klarinét)
Walter Blanding (tenor szaxofon)
Joe Temperley (bariton szaxofon, basszusklarinét) 

Trombita:

Ryan Kisor
Marcus Printup
Kenny Rampton
Wynton Marsalis 

Harsona:

Vincent Gardner
Chris Crenshaw
Elliot Mason 

Ritmusszekció:

Dan Nimmer (zongora)
Carlos Henriquez (basszusgitár)
Ali Jackson (dobok)

 

Magyarországi koncert: július 6., Müpa: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/jazz-at-lincoln-center-orchestra-with-wynton-marsalis-2020-07-06_20-00-bbnh