koncert

Harmónia Jazzműhely bemutatja: Az Idegenlégió

2019. december 22.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban december 27-én, pénteken 20 órai kezdettel bemutatja: Az Idegenlégió

az IDEGENLÉGIÓ,
vagyis külföldön élő és játszó zenészeink krémjével: BOLLA 
GÁBORRAL, GAYER MÁTYÁSSAL, SZANDAI MÁTYÁSSAL ÉS JUHÁSZ MÁRTONNAL

tenor- és szopránszaxofonos BOLLA GÁBOR kirobbanó őstehetség. 2003 tavaszán az egyetlen tizenéves volt, aki bejutott a Montreux Jazz Fesztivál szaxofonos világvetélkedőjének elődöntőjébe, majd ennek köszönhetően kapott meghívást majd minden rangos európai fesztiválra. 2004 decemberében ő vehette át a neves bécsi Porgy & Bess dzsesszklubban a Hans Koller-díjat „Az év tehetsége” kategóriájában. Emellett a kvartett 2005-ben megnyerte a rangos franciaországi Avignon Jazz Festival fődíját és közönségdíját. Fellépett a legtöbb rangos európai fesztiválon, jelenleg Koppenhágában él és Európa legjobb jazz klubjaiban játszik nagy sikerrel. Olyan jazz óriásokkal játszott együtt, mint Kirk Lightsey, Johnny Griffin, Jimmy Wormworth, Alvin Queen, Jeff ‘Tain’ Watts, Gary Peacock, Robert Hurst, Gregory Hutchinson, Niels Lan Doky, Tony Lakatos, Rick Margitza, a Vienna Art Orchestra… és folytathatnánk.
A 26 éves, Európa-szerte játszó, s  most már Londonban élő zongorista GAYER MÁTYÁS nemzedékének egyik legszédületesebb tehetsége. A közönséget és zenésztársait egyaránt lenyűgözi, nem is annyira az egyébként fantasztikus technikával, hanem azzal az eredetiséggel, amelyekkel a legismertebb standardeket is a magáévá varázsolja. Még nem is végzett az akadémián, amikor az egyik jónevű lemezvállalat tehetségkutatója megjegyezte: “Nem szeretek ilyet mondani, de ez a fiú potenciális világsztár.” Azóta Matyi kétszer is döntős lett a Montreux Nemzetközi Jazz Fesztivál szóló zongora vetélkedőjén. Monty Alexander kiemelkedőnek találta a játékát. Ausztriában és Európa más országaiban is egyre keresettebb zenész. Annak idején nagy sikerrel szerepelt a londoni 606 Clubban is. 
A Dresch Quartet legendás egykori bőgőse, SZANDAI MÁTYÁS manapság Párizs nyüzsgő jazz-életének igen keresett zenésze, aki folyamatosan játszik úgy a francia, mint az ott élő nemzetközi jazz-társadalom legprominensebb alakjaival, elég ha csak Christoph Monniot, Mathias Lévy vagy Archie Shepp nevét említjük. Saját kvartettjében Nelson Veras brazil származású gitárossal, a Párizsban élő kubai tenorszaxofonos, Ricardo Izquierdoval és a szenzációs francia autodidakta dobos, Fabrice Moreauval játszik.
dobos JUHÁSZ MÁRTON, aki magyarországi díjnyertes tanulmányai után Londonban, majd a világhírű bostoni Berklee School of Music-ban tökéletesítette tudását, hatalmas sikereket aratott Londonban, ahol egyebek közt a 2012. novemberi 3-napos fesztivál keretében a legendás Peter Kinget kísérte. Előző zenekara, a lehengerlő afro-jazz-rockot játszó Euro-African Playground volt, de oszlopos tagjává vált az egyik legérdekesebb magyar kortárs-jazz triónak, az 1705-nek, amely szintén hatalmas sikerrel vendégszerepelt a londoni 606-ban. A fantasztikus skót zongorista, Alan Benzie triójának tagjaként már a Ronnie Scottsban is fellépett. Pillanatnyilag Svájcban él és dolgozik, de Europa-szerte játszik különböző formációkban. Hihetetlenül rugalmas, sokoldalú dobos, kíséretben és szóló szerepben egyaránt lenyűgöző. 2017-ben ő lett a Wolfgang Muthspiel által szervezett  bázeli  Focusyear Ensemble dobosa.

 

Tavalyi koncertből egy kis ízelítő, mikor Hofecker Mátyás bőgőzött: