Megjelent Turi Gábor Amerikai jazznapló című kötete

2019. november 26.

A Gramofon Könyvek sorozatban megjelent könyv fővárosi bemutatója december 2-án, 17 órakor lesz a Budapest Jazz Clubban (1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7).

A könyvet Bacsó Kristóf szaxofonművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa mutatja be, a szerzővel dr. Retkes Attila zenetörténész, a Gramofon Könyvek főszerkesztője beszélget majd.

Magyar Jazz Szövetség életműdíjával kitüntetett szerző különböző időszakokban csaknem öt évet töltött az Egyesült Államokban. Feltérképezte az országot, Washingtontól St. Louisig, Bostontól Los Angelesig, Chicagótól New Orleansig sokfelé járt, és gyakran megfordult New Yorkban. Fotókkal gazdagon illusztrált könyve úttörő kalauz a kortárs amerikai jazz világában. A jazz városait bemutató útirajzokon, a neves személyekkel készített interjúkon és a jazz helyzetét elemző írásokon kívül helyet kaptak benne kiemelkedő előadók portréi csakúgy, mint az elmúlt negyedszázad kínálatából merítő koncert- és lemezkritikák. Külön fejezet tekinti át a magyar jazzmuzsikusok amerikai jelenlétét. „A jazz Észak-Amerika eredeti kulturális megnyilvánulása, amelynek története egybeforrott az USA utóbbi évszázadával. Hallgatása elősegítheti az ország megismerését, az amerikai élet tanulmányozása pedig kulcsot adhat a jazz megértéséhez, befogadásához” – fogalmaz a kötet előszavában Turi Gábor.

A kötettel a debreceni jazzbarátok is közelebbről megismerkedhetnek a december 12-én, az American Cornerben tartandó könyvbemutatón.