Az idei Cafe Budapest jazz helyszínei

2019. október 12.

Sajnos csak három jazz koncert került az évente megrendezésre kerülő kortárs művészeti fesztivál programjába idén.

Az egyik, Barabás Lőrincé pedig inkább fúziós, mert klasszikus zenekari darabját adja elő egy szimfonikus zenekar október 19-én a Várkert Bazárban.

A másik kettő a BJC-ben és az Opus Jazz Clubban lesz hallható. Plusz egy kakukktojás, ami a könnyűzenei kategóriába került.

A BJC-ben október 16-án Per Mathisen – Gary Novak Project feat. Mogyoró Kornél, Nagy „Yancha”János & Mike Gotthard koncertet hallgathatják meg, melyről a következőket lehet tudni:

Ebben az új és invenciózus felállásban a magyar felmenőkkel büszkélkedő világklasszis doboshoz, Gary Novakhoz a skandináv basszusgitárosok fenegyereke, Per Mathisen és három virtuóz magyar zenész csatlakozik. A crossover zenét játszó formáció egyaránt merít a jazz, a fúziós rock, a world music és az elektronikus zene eszköztárából.
Gary Novak a Chick Corea Elektric Bandben kezdte pályáját. Sokszínűségét jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedekben dobolt George Benson, Maynard Ferguson, Eros Ramazzotti és David Sanborn zenekarában is.
Per „Bass Viking” Mathisen a Jaco Pastorius-féle hagyomány legjelesebb norvég képviselője. Az elmúlt években olyan zenészekkel játszott együtt, mint Keith Carlock, Bill Evans, Adam Nussbaum és Mike Stern. A csapat budapesti bemutatkozását sok állomást érintő európai turné követi.

 

Az Opus-ban az Omer Klein Trio fog játszani október 18-án.

Omer Klein TrioOmer Klein Izraelben nőtt fel, tanulmányait a bostoni New England Conservatoryban Danilo Péreznél, majd New Yorkban Fred Hersch vezetésével folytatta. Hamarosan a New York-i jazzélet egyik meghatározó alakjává vált, jelenleg Németországban él. 2018-ban a német Grammynek nevezett ECHO-díjat nyerte el Sleepwalkers című albumával. „Gyorsasága, billentése, kifinomultsága és kreativitása alapján a zongora mestereinek legszűkebb csoportjában van a helye” – írta róla a Süddeutsche Zeitung kritikusa.
A New York Times szerint „határok nélküli” zenész, a Westdeutsche Zeitung „bámulatba ejtő” muzsikusnak nevezte. Nagy nemzetközi visszhangot keltő, Fearless Friday (2015) című lemeze óta triója az egyik legkeresettebb jazzformáció. Budapestre legújabb albumukkal, a Radio Mediterannal érkeznek.

 

Még egy zenekar kiemelhető, akiket igaz a fesztivál honlapján a könnyűzenébe soroltak be, de lesz jazz vonatkozása is: Dzsindzsa másképp az Akvárium klubban lépnek fel október 13-án.

A Dzsindzsa zenéje a 60-as évek Amerikájának avantgárd jazzéből merít, de jelen vannak benne a folk, a bop, a beat vagy a funk elemei is, s mivel a tagok nemcsak a jazz, hanem a könnyűzene számos területén is tevékenyek, ennek hatása is fellelhető zenéjükben, melynek legjellemzőbb vonása a kimagasló igényességgel, virtuóz szólókkal és kiváló hangszerelési megoldásokkal párosuló groteszk-ironikus hangvétel és humor.
A Dzsindzsa úgy beszél a jazz formanyelvén, hogy nem csupán a műfaj elkötelezett rajongóinak szívét dobogtatja meg, hiszen a maga szellemesen improvizatív stílusával, finom iróniával, kellő érzékenységgel s néha kifejezetten punkos zúzással könnyedén levehet bárkit a lábáról.

A Dzsindzsa tagjai: Weisz Gábor – szaxofon, Hock Ernő – nagybőgő, G. Szabó Hunor - dob