fbpx
Print this page

Polygon szombaton – interjú Borbély Mihállyal

2022. január 28.

A Polygon név hazánkban Borbély Mihályhoz, Lukács Miklóshoz és Dés Andráshoz köti a zenerajongókat. Mindhármuk neve garanciát jelent az igényes zenére. Ők hárman lépnek fel a Fonóban szombat este, sőt a dupla koncert másik résztvevője, Czirják Csaba jazzgitáros kvintettje lesz.

A Liszt-díjas Borbély Mihályt kérdezem a szombati fellépésről.

  • MagyarJazz: Nem véletlenül írtam, hogy várjátok a zenerajongókat, mert a zenekar muzsikájában bizony nemcsak jazz, hanem népzene, világzene is megjelenik erőteljesen. Hárman rengeteg formációban dolgoztok együtt. Mi jellemzi leginkább a Borbély Mihály Polygont?
  • Borbély Mihály: Talán épp az a műfaji sokszínűség jellemzi leginkább triónkat, amelyet említettél. Hozzáteszem, hogy ráadásul mindez kiegészül kortárszenei elemekkel, így rendkívül nagy idősíkot fogunk be muzsikánkkal. Az időbeli távlat, amelynek origóját a régi, vagy épp népi hangszereink, és az olykor évezredes zenei hagyományok, inspirációk jelentik, másik végén pedig a 21. sőt 22. századi ember számára megfogalmazott gondolataink bukkannak fel… hát olykor mi magunk is szédülve nézünk körül egy-egy koncert vagy felvétel után.

 

  • MagyarJazz: Hogyan lesz a háromszögből sokszög, azaz poligon?
  • Borbély Mihály: A polygon jelentése sokszög, ez pedig sokoldalúságot is hoz magával. Nem csak a fentebb említett értelemben, hanem úgy is, hogy a trióhoz időnként vendégek társulnak, így a háromszögből négy- sőt ötszög is alakult már ki, s onnan már úgysem számoljuk: polygon, és kész!

 

  • MagyarJazz: 2016-ban megjelent lemezeteken Theodosii Spassov kavalon játszó bolgár jazz-folk zenében elismert zenész volt a vendé Már túl vagytok az új Polygon lemezetek felvételén. Elárulhatod lesz-e vendégetek az új lemezen is?
  • Borbély Mihály: Ennek az albumnak a hangulata és zenei anyaga elmélyültebb, filozofikusabb, mint a korábbi lemez - átgondolt, tudatos koncepció és hihetetlen szabadság jellemzi egyszerre. Úgy gondoltam, hogy ezt az elképzelésemet trióban tudjuk leginkább megvalósítani, hisz kollégáimmal olyan mágikus (zenei és emocionális) empátia alakult ki az évek során, amelyhez nehéz lenne most “külsőst” bevonni. A stúdiómunka beváltotta számításaimat: nagyszerű hangulatban, igazi áldott, alkotó légkörben zajlott, amihez nagyban hozzájárult Kopcsik Márton hangmérnök barátunk kreatív, mindent a zenének alárendelő hozzáállása, szakmai segítsége.

 

  • MagyarJazz: A szombati Fonós koncerteteken - attól függetlenül, hogy nem lemezbemutató koncertre készültök, mert még feldolgozás alatt áll az új lemez -, azért mutattok be új kompozíciókat esetleg erről a lemezről?
  • Borbély Mihály: Természetesen, hisz mi sem bírunk már magunkkal, a pandémiás helyzetből adódó kevés koncert, és az újonnan kiérlelt számok feszegetik erősen közlésvágyunkat, azt gondolom, hogy két-három karakteres darabbal bevonjuk a közönséget az új lemez hangulatába, mesés világába. Nagy öröm, hogy az estet indító zenekar Czirják Csaba kvintettje lesz, nagyszerű muzsikusokból álló, kiváló együttes - miattuk is érdemes eljönni!
  • Fonó Duplázó:
    Borbély Mihály: Polygon
    Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák; Lukács Miklós – cimbalom; Dés András – ütőhangszerek

    Czirják Csaba Quintet
    Czirják Csaba - gitár, Molnár Bence - zongora, Mester Dániel - szaxofon, Bögöthy Ádám - bőgő, Czirják Tamás - dobok

    Január 29., szombat
    20:00
    23:00
    Fonó Budai Zeneház
    XI., Sztregova utca 3.

 További információk: https://www.fono.hu/hu/programok/2022/fono-duplazo-borbely-mihaly-polygon-czirjak-csaba-quintet/

 

Fotó: Kopcsik Márton